Afbeelding
Foto: Tubantia (Wikipedia

‘Braam Plukken’ over Leidse ziekenhuizen

Algemeen

Vanaf maandag 6 juni is er weer een nieuwe aflevering van het RTV Katwijk-programma Braam Plukken. Deze keer gaan Leendert de Vink en Adri van Beelen op zoek naar de oorsprong van de Leidse ziekenhuizen.

Katwijkers, Rijnsburger en Valkenburgers zijn voor ziekenhuiszorg altijd aangewezen geweest op Leiden, waar de medische wetenschap zich sinds de 17e eeuw stormachtig ontwikkelde, onder meer met de wereldberoemde medicus Herman Boerhaave. 

In de binnenstad ontstond het academisch ziekenhuis, dat zich in de 19e eeuw verplaatste naar de plek waar nu het Museum voor Volkenkunde staat. In de jaren twintig van de vorige eeuw verhuisde het naar de huidige plek, zij het middels de zogeheten paviljoenbouw. De paviljoens zijn verdwenen, het LUMC is gebleven.

In Braam Plukken gaan De Vink en Van Beelen naar de oude plek van het AZL, onder meer naar de plek waar de zogeheten Vrouwenkliniek stond. 

Zij gaan ook kijken waar het eerste Diaconessenhuis gevestigd was: een gewoon woonhuis aan het Plantsoen. Later de plek aan de Witte Singel, die oudere inwoners van Katwijk misschien nog wel kennen.

Leendert de Vink en Adri van Beelen verbazen zich weer op de voor hun kenmerkende wijze over wat zij wel, of juist niet, aantreffen in buurstad Leiden waar heel wat dorpsgenoten zijn bevallen, operaties hebben ondergaan of op andere wijze een behandeling hebben ondergaan. En dat allemaal onder het mom van ‘naastenliefde’.

Braam Plukken is te zien vanaf maandag 6 juni bij RTV Katwijk om 12.00, 18.00 en 21.30 uur. Het programma wordt gemaakt door Jaap Arnoldus, Adri van Beelen en Leendert de Vink.

Uit de krant