De installatie van de nieuwe gemeenteraad vorige maand. | Foto: Marc Wonnink
De installatie van de nieuwe gemeenteraad vorige maand. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Verdichting en R-net busbaan in gemeenteraad

Algemeen

De gemeenteraad vergadert op donderdag 21 april. Er zijn informatieve sessies over de aanleg van een ondergrondse warmtetransportleiding, de R-net busbaan langs Valkenhorst en de Duinvallei en het proces om de investeringsagenda te herzien. Debatten zijn er over de verdichtingsvisie en de invoering van de JA/JA sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Tussen 19.45 en 20.30 uur laat de raad zich verder informeren over de aanleg van een warmtetransportleiding tussen Rijswijk en Leiden. Het tracé komt mogelijk langs het Valkenburgse meer. Het college informeert de raad over het provinciale inpassingsplan en het vervolgproces.

Tussen 20.30 en 22.00 uur is er ook een informatieve sessie over de ontwikkelingen in de voorbereiding van het inpassingsplan R-net busbaan. Om de R-net busbaan langs Valkenhorst en de Duinvallei mogelijk te maken, zal de provincie een Provinciaal InpassingsPlan (PIP) opstellen. Voorafgaand aan deze formele procedure informeert het college de raad over de planvorming en zal de provincie het voorlopig ontwerp aan de raad presenteren.

Een derde informatieve sessie start om 20.30 uur, over de herziening van de investeringsagenda. In de investeringsagenda staan alle investeringen van de gemeente. 

Debat
Tussen 19.45 en 20.30 uur debatteert de raadscommissie over de verdichtingsvisie. De verdichtingsvisie onderzoekt welke ruimte er in Katwijk is voor de ontwikkeling van 2.500 woningen in relatie tot andere opgaven zoals mobiliteit, bedrijvigheid, klimaat, energie, groen en voorzieningen. Voor delen van de Hoornes en het Havengebied ziet het college mogelijkheden voor hoogbouw tot 32 meter, voor de andere 5 gebieden tot 24 meter.

Tussen 19.45 en 20.30 uur debatteert de raadscommissie ook over de invoering van de JA/JA sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Juridisch gezien is de invoering mogelijk. Daarnaast past de invoering binnen het beleid van de gemeente om afval terug te dringen. Het college vraagt de raad om in januari 2023 de afvalstoffenverordening aan te passen om dan de JA/JA sticker in te kunnen voeren. 

Besluit
Voor de commissievergaderingen, tussen 19.30 en 19.45 uur, besluit de raad over:

- Intrekken Verordening individuele studietoeslag Participatiewet.

Spreekrecht
Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is niet verplicht, maar wel aan te raden, omdat de vergadering dan beter kan worden voorbereid. Aanmelden kan ook aan het begin van de vergaderingen. 

Vooraf aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch via 071-406 5302.

De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. De raadsvergadering, het debat over de verdichtingsvisie en de informatieve sessie over zijn ook te zien via RTV Katwijk.

Uit de krant