Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Marc Wonnink

Schrijvers lijsttrekker bij vernieuwd KiesKatwijk

De raadsleden Gijsbert Schrijvers en Leon Krijgsman stappen per direct over van Hart Voor Katwijk (HVK) naar KiesKatwijk, de politieke partij van Jaap Haasnoot. Schrijvers wordt de nieuwe lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De drie raadsleden willen daarmee ‘het signaal afgeven dat het voor hen menens is om na de verkiezingen een andere samenstelling van de regerende coalitie te krijgen’, staat in het persbericht, waarin afgelopen zaterdag het samengaan van de partijen Hart Voor Katwijk en KiesKatwijk wereldkundig werd gemaakt.

Volgens HVK-oprichter en raadslid Anita van Ginkel is dat buiten haar medeweten. Zij laat weten ‘verbouwereerd’ te zijn over het volgens haar ‘plotselinge’ vertrek van Schrijvers en Krijgsman.

Hoe het verder gaat met de politieke partij HVK is onduidelijk. Dat zal in de komende dagen of weken wel blijken. Op maandag 31 januari moeten de politieke partijen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Katwijk de kandidaatstelling voor hun partij inleveren bij het centraal stembureau op het gemeentehuis.

Eén beschouwing
Dat er iets gaande was tussen de fracties van Hart Voor Katwijk, met drie raadsleden in de gemeenteraad (fractievoorzitter Schrijvers en de raadsleden Van Ginkel en Krijgsman), en de eenmansfractie van KiesKatwijk (Haasnoot) werd al duidelijk begin november, toen de twee fracties één algemene beschouwing presenteerden.

In de afgelopen maanden is achter de schermen verder gewerkt aan samenvoeging van de partijen en fracties. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Jaap Haasnoot met zijn partij zou overstappen naar HVK, maar volgens Schrijvers maakte ‘tijd en de reglementen van HVK’ dat onmogelijk. Dus hebben hij en Krijgsman de omgekeerde weg gekozen. ‘Dit is allemaal op deze manier zo besproken met de leden en bestuur’, aldus Schrijvers. Van Ginkel heeft volgens hem aangegeven niet mee te gaan. ‘Omdat je de burgers niet voor de gek moet houden, is de stap om de laatste drie gemeenteraadsvergaderingen als Groep Schrijvers verder te gaan een logisch gevolg.’

Verraden
Anita van Ginkel ziet het allemaal toch wat anders. Zij wist naar eigen zeggen van niks. ‘Hoe kan iemand zo zijn partij en idealen verraden’, foetert ze. Volgens haar is er ‘vanuit het bestuur geen contact geweest met Jaap Haasnoot’ en is het ‘onjuist dat KiesKatwijk en Hart voor Katwijk fuseren’. 

Dat er geen contact is geweest, lijkt onjuist, omdat Krijgsman secretaris van de partij is en dus bestuurslid. Schrijvers reageert op zijn beurt verbaasd over haar uitspraken. ‘Dat Van Ginkel stopt wisten we al, waarom deze heisa, geen idee?’

De website van HVK geeft daar tot dinsdagochtend ook geen uitsluitsel over. Bij de fractie stonden Schrijvers en Krijgsman nog triomfantelijk samen met Van Ginkel als raadsleden vermeld, compleet met foto. Later die dag is de website offline. ‘O, dankjewel, ook hier weet ik weer van niks, onze website offline’, reageert Van Ginkel via Twitter. De website van HVK loopt via Hosting Katwijk, het bedrijf van Schrijvers, aldus Van Ginkel.

Schrijvers en Krijgsman staan als kandidaten op de vernieuwde website van KiesKatwijk, samen met Haasnoot, die daar oproep om de vernieuwde partij een kans te geven. Dat is volgens hem en zijn nieuwe kompanen nodig: ‘De coalitiepartijen die jarenlang aan de macht waren, hebben er een potje van gemaakt. Er is teveel geld over de balk gesmeten, er is te weinig gepresteerd en er zijn teveel kansen gemist. Het kan zoveel beter. Ander beleid vraagt nieuwe mensen.’

De komende tijd gaat het vernieuwde KiesKatwijk op zoek naar steun bij andere oppositiepartijen om een convenant te sluiten. ‘Die samenwerkingsvorm moet - als het lukt - er voor zorgen dat er voldoende gewicht (zetels) in de schaal gelegd kunnen worden om de ideeën straks ook samen werkelijkheid te kunnen laten worden. Alleen op die manier kunnen zaken veranderen en een sterker bestuur gevormd worden.’