Maarten van Duijn met de boei. | Foto: Arie van Dijk
Maarten van Duijn met de boei. | Foto: Arie van Dijk Foto: Arie van Dijk

Boei legt 9.000 km af naar Katwijkse strand

Algemeen

De Katwijkse strandjutter Leen van Duijn en zijn zoon Maarten treffen regelmatig bijzondere dingen aan op hun dagelijkse speurtocht langs het strand. Maar de vondst van vorige week was wel heel bijzonder. Een boei uit de Golf van Mexico. Zijn verste exemplaar ooit.

‘Na het stormachtige weer van de afgelopen dagen vonden we op het strand ten noorden van Katwijk een Emergency Response Buoy (ERB) van de Wood Hole Group uit Richmond TX, U.S.A.’, vertelt Van Duijn van EHBZ Katwijk.

Golf van Mexico
De boei, voorzien van GPS en geavanceerde apparatuur, was uitgezet in de Golf van Mexico op 6 januari van dit jaar en verzond elke 5 minuten een signaal uit. Het laatste signaal werd op 24 maart ontvangen, heeft Van Duijn achterhaald.

Maarten van Duijn met de bijzondere boei. | Foto: Arie van Dijk

De ERB-boei wordt gebruikt ter ondersteuning van olie en gasexplotatie en -productie. De Wood Hole Group bevestigde Van Duijn aan de hand van aanwezige nummers op de boei dat het om een van hun stromingsboeien gaat.

Lange tocht
De boei heeft wel een hele lange reis achter de rug, voordat hij op het Katwijkse strand aanspoelde. Via de Noord-Atlantische Oceaan dreef de boei door het Engels Kanaal om vervolgens aan te spoelen op het noordstrand van bij Katwijk. De boei legde zo’n 4.860 zeemijlen af (9.000 km).

Uit de krant