Foto uit de oude doos van familiebedrijf Van der Spijk.
Foto uit de oude doos van familiebedrijf Van der Spijk. Foto: pr

Historie Groentehandel Van der Spijk in beeld

Algemeen

Donderdag 14 oktober wordt er een video getoond over de firma Van der Spijk in de bovenzaal van de Immanuëlkerk, gemaakt door de Verhalenvangers van het Genootschap Oud Rijnsburg. 

Naast bloemen is Rijnsburg ook groot in groenten. Vroeger was dat met groententeelt. In de negentiende eeuw werd het visafval van Katwijk als mest verspreid over de Rijnsburgse akkers, waardoor in het dorp niet bepaald een goede geur stond. Ook is de ‘Rijnsburger ui’ één van de bekendste uienrassen. 

Groententeelt is in het dichtbevolkte dorp nu niet meer mogelijk, maar de handel in groenten is nog steeds van groot belang voor de lokale economie. Een goed voorbeeld daarvan is de familie Van der Spijk met een bedrijf dat inmiddels vestigingen in Amsterdam, Zwolle en de Lier heeft. De video toont hoe het bedrijf er nu uitziet en functioneert. De verhalenvangers zouden de verhalenvangers niet zijn als ook de historie niet aan bod komt. Er zijn gesprekken gehouden met Rino en Cor van der Spijk van de vroegere generatie. Naast de opnamen van de vestigingen zijn er ook beelden geschoten van kwekerijen in Almere en Maasdijk. Inmiddels is de vierde generatie in het bedrijf actief dat door Krijn van der Spijk sr. is opgericht.

De inloop donderdag 14 oktober is vanaf half tien en de voorstelling begint om tien uur. De toegangsprijs bedraagt € 2,50 inclusief twee kopjes koffie of thee. 

Uit de krant

Uit de krant