Logo allesoverkatwijk.nl
IJsclub Voorwaarts kan gerust zijn. De gemeentelijke wensdroom over een duingebied daar, wordt geschrapt. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
IJsclub Voorwaarts kan gerust zijn. De gemeentelijke wensdroom over een duingebied daar, wordt geschrapt. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Wensdroom voor De Goerie gaat uit Groenstructuurplan

De gemeenteraad is aan de ene kant blij met de ambities van het college van burgemeester en wethouders voor meer groen, maar aan de andere kant vindt de raad het nietjes netjes dat in het Groenstructuurplan plannen staan beschreven, zonder eerst met de eigenaren/gebruikers daarover gesproken te hebben. Zoals het ‘wensbeeld’ om sportpark de Goerie in de toekomst in duin te veranderen. Die strofe wordt nu uit het plan gehaald.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad sprak gaf vorige week donderdag haar oordeel uit over het Groenstructuurplan 2021-2030. Wethouder Rien Nagtegaal spreekt liever over Groenstructuur, omdat de toevoeging ‘plan’ voor de nodige onduidelijkheid zorgt.

Net als twee weken eerder moest hij nogmaals uitleggen, dat de genoemde ‘groenplannen’ ideeën en wensen zijn en dat er nog allerlei uitvoeringsplannen gemaakt moeten worden.

Zo wordt er bij De Goerie in de Hoornes het volgende vermeld: ‘uitplaatsen ijsbaan en herstellen vroegere duinlandschap’. ‘Dat was wel ongelukkig, want dat zorgt voor grote onrust bij de ijsclub’, weet Geesje Haasnoot-de Mooij van de ChristenUnie. En zij is niet de enige. Het CDA kondigt aan om samen met andere partijen een motie in te dienen om die strofe te schrappen. 

‘Het gaat om mogelijkheden en ideeën, die ooit aan de orde zouden kunnen komen’, legt de wethouder wederom uit. ‘De Goerie ligt er stralend bij, maar wie weet hoe dat over twintig of dertig jaar is.’

‘Maar u bent de raad, dus als de raad dat wil, dan haal ik het stukje tekst over de Goerie er uit’, belooft Nagtegaal.

Kwakelwei
De gemeenteraad wil nog meer. Eindelijk een motie om het gebied Kwakelwei naast De Wilbert in Katwijk aan den Rijn groen te houden. ‘Want dit is het moment om dat te doen’, geeft René Slootweg van GemeenteBelangen (GB). Samen met CDA dient hij in de raadsvergadering van 7 oktober daar een motie over in. En die kan rekenen op een ruime meerderheid.

Met die motie willen de partijen dat het gebied groen blijft en samen met het Heerenschoolbos kan uitgroeien tot stadspark. Het bouwen van villa’s, zoals de eigenaar van het agrarische Kwakelwei voorstelt, wordt dan uitgesloten.

Bert Tibben van D66 (voorstander van groen) ziet in die plannen nog wel apen en beren in het bos. Hij schetst drie scenario’s. Het plan van Stichting Vrienden van het Rijnpark gaat door en er komt een stadspark. ‘Maar het is onduidelijk hoe dat gefinancierd moeten worden.’ Het plan van de eigenaar gaat door en er komen villa’s en een groenpark. ‘Dan moet wel de bestemming veranderd worden.’ Of het blijft zoals het nu is en daar is volgens Tibben de meeste kans op. ‘Tenzij de partijen nog nader tot elkaar komen.’ De wethouder zal in ieder geval met de betrokken partijen in gesprek moeten gaan over de Kwakelwei. De gemeenteraad neemt volgende week donderdag (7 oktober) een besluit over het de groenstructuur. En over de aangekondigde motie van CDA en GB.