Piet Kuijt (links) wordt geïnterviewd. | Foto: NIOD
Piet Kuijt (links) wordt geïnterviewd. | Foto: NIOD Foto: NIOD

Fietspad Waalsdorpervlakte vernoemd naar Katwijkse helmplanter Piet Kuijt

Algemeen

In bijzijn van twee zonen, kleinkinderen, Erepeloton Waalsdorp, directeur Wim Drossaert van waterbedrijf Dunea, wethouder Gerard Mostert van Katwijk en de burgemeester van en Wassenaar wordt vrijdagmiddag op de Waaldorpervlakte een fietspad vernoemd naar Katwijker Piet Kuijt.

Het initiatief voor de vernoeming is genomen door Dunea. Dat wil een eerbetoon brengen aan de Katwijker die tijdens en na de oorlog een belangrijke rol heeft gespeeld in het markeren en terug vinden van oorlogsgraven van veelal verzetsmensen die daar door de Duitsers zijn gefusilleerd. Die verzetsstrijders zaten in de nabijgelegen gevangenis in Scheveningen aan de Van Alkemadelaan, het ‘Oranjehotel’. Van daaruit werden ze naar de Waalsdorpervlakte gebracht, waar ze werden doodgeschoten.

Katwijker Piet Kuijt was van beroep helmplanter en werd daarvoor ingehuurd door bijvoorbeeld de gemeente Katwijk en de Duinwaterleiding ’s-Gravenhage (DWL), een van de voorgangers van het huidige duinwaterbedrijf Dunea, ook tijdens de oorlog. Dat was de reden dat hij toegang had tot onder andere het Scheveningse duingebied en de Waalsdorpervlakte. De duingebieden aan de Nederlandse kust waren namelijk Sperrgebiet, verboden terrein voor burgers, maar dus niet voor Piet Kuijt.

De Katwijker was op de hoogte van de fusillades in het Scheveningse duingebied, waar de verzetsstrijders een anoniem graf kregen zonder naam of markering. Kuijt zorgde met er met helmplanten voor dat de graven toch onopvallend werden gemarkeerd. Wat zijn beweegreden was om de graven te markeren, is onbekend gebleven. Was het een eerbetoon aan de verzetsstrijders, die zonder kruis of andere markering anoniem onder het duinzand verdwenen? Of markeerde hij de graven, zodat die later konden worden teruggevonden. Kuijt heeft in ieder geval met zijn helmgrasmarkeringen een grote bijdrage geleverd aan het terug vinden van de graven met stoffelijke overschotten in dat duingebied. Daardoor werden de meeste graven teruggevonden, zo’n 273.

Bescheiden
Kuijt was een bescheiden en gesloten man, die bij leven elk eerbetoon weigerde, zoals het verzetskruis. De Katwijker overleed in 1972 op 81-jarige leeftijd. Zijn bijzondere verdienste tijdens de Tweede Wereldoorlog verdaagde langzamerhand naar de achtergrond en werd, onder andere bij het waterbedrijf, een verhaal van overlevering dat uit zicht dreigde te raken.

Daar brengt Dunea nu verandering in door, met toestemming van de gemeente Wassenaar, fietspad 10 in het gebied Waalsdorpervlakte om te dopen naar ‘Pieter Kuijtpad’.

Op aanwijzing van Katwijker Piet Kuijt (met pet) worden na de oorlog de graven van verzetsmensen op de Waalsdorpervlakte terug gevonden. | Foto: NIOD

Uit de krant