Afbeelding

VIDEO - Legioenskamp Romeinse Rijk gevonden op vliegkamp Valkenburg, ‘ongekend onverwacht’

Algemeen

Archeologen hebben deze week tijdens opgravingen op voormalig vliegkamp Valkenburg in Katwijk bijzondere resten gevonden van de grensverdediging van het Romeinse Rijk uit de eerste eeuw na Chr. 


De resten zijn aangetroffen in het gebied waar het Rijksvastgoedbedrijf de voorbereidingen treft voor woningbouw. Het gaat om een Romeinse spitsgracht, een verdedigingswal en de funderingen van een vermoedelijke wachttoren.

Valkenburg maakte in de Romeinse tijd deel uit van de zogeheten Limes, de grensverdediging langs de Rijn. Het Romeinse fort Praetorium Agrippinae waarvan de resten onder de huidige kerk van Valkenburg liggen, was het hoofdkwartier van het Romeinse leger in het westen van ons land. Deze ontdekkingen tonen aan dat in de directe omgeving van het fort kampementen lagen, waarin Romeinse troepen bivakkeerden.

Onderzoek naar vondsten
De resten van de verdedigingswerken beslaan een oppervlakte van 10 bij 15 meter. De archeologen willen de sporen en fundamenten zo snel mogelijk veiligstellen voor nader onderzoek. De rest van deze zone wordt in de komende maanden verder onderzocht. Voor het archeologisch onderzoek in dit gebied is ruimschoots tijd genomen en duurt tot mei volgend jaar. Het veiligstellen van deze en eventuele nieuwe vondsten past in deze planning.

Uit de krant