Afbeelding
Foto: SKvD

Gemeenteraad nog niet uitgediscussieerd over warmtenet in Hoornes

Algemeen

De gemeenteraad van Katwijk is nog lang niet klaar met de discussie of het nou wel een goed idee is om de wijk Hoornes van het aardgas af te helpen. Dat, terwijl diezelfde gemeenteraad 2018 zelf instemde met het onderzoek naar het gasvrij maken van de wijk.

Door Marc Wonnink

Voor het einde van het jaar komt het college van burgemeester en wethouders met een go of no-go besluit naar de gemeenteraad. Afgelopen donderdagavond zou het moeten gaan over de ‘governance’ van een eventueel warmtenet. Van die discussie kwam niets terecht.

Reddeloos en roekeloos
‘Radeloos, reddeloos en roekeloos’, zo typeerde Jaap Haasnoot van KiesKatwijk het hele project. ‘Ik heb nog wel duizenden vragen. Wiens ambitie is dat we dit gaan doen? Willen de bewoners dit? Is er een dringende noodzaak? Zo is het toch niet?’

Katwijk heeft ruim vijf miljoen euro subsidie gekregen om de wijk van het gas af te helpen. Het plan is nu om te starten met 700 woningen in Kalkoven. Daar zou een warmtenet moeten komen om de woningen te verwarmen.

Dat besluit wordt later dit jaar nog genomen, donderdagavond lag het voorstel voor om een concessie te verlenen aan één marktpartij, mocht dat warmtenet er komen.

Onvrede
Die discussie is niet voldoende gevoerd; de gemeenteraad had het liever over het gehele project. Tot onvrede van de wethouder en uiteindelijk ook burgemeester Visser. ‘Als we de hele energietransitie erbij gaan betrekken zijn we om twaalf uur nog niet klaar’.

Vooral Sonny Spek van DURF en Jaap Haasnoot van KiesKatwijk waren fel in de bewoording richting wethouder Knape. Spek wilde met een motie afdwingen dat woonlastenneutraliteit in het voorstel opgenomen zou worden. ‘De mogelijkheid dat het duurder uitvalt is aanwezig.’  Knape: ‘We hebben betaalbaarheid hoog in het vaandel staan’. Spek: ‘Wat versta je onder betaalbaarheid, wij willen een hardere discussie.’

Schaadt het draagvlak
Wethouder Knape hekelde de berichtgeving van bepaalde politieke partijen. ‘Door de suggestie dat we het niet over betaalbaarheid zouden hebben, schaadt het draagvlak. Betaalbaarheid staat heel hoog aangeschreven in dit plan. U zegt steeds, de inwoners dit, en zus en zo. Dat gaat al uit van dingen die we nu nog niet weten. Ik kom later met een voorstel met meer informatie. Die discussie wil ik voeren, maar laten we niet bij voorbaat al heel erg gefocusseerd zijn op betaalbaarheid. Laten we met elkaar het goede verhaal vertellen.’

DURF en KiesKatwijk stemde uiteindelijk tegen het voorstel.

Uit de krant