Afbeelding
Foto: Intratuin

Intratuin doet ultieme poging om gemeenteraad te overtuigen

Algemeen

De eigenaar en de bedrijfsleider van de Intratuin in Voorschoten hebben een ultieme poging gedaan om de gemeenteraad te overtuigen om een vergunning af te geven voor de bouw van een tuincentrum in Valkenburg. In een informatieve sessie van anderhalf uur spraken diverse mensen in om de commissieleden te overtuigen en te informeren. Eerder op de dag werden ongeveer 2000 brieven aan het Katwijkse gemeentebestuur overhandigd.

Al vijftien jaar wordt gesproken van de verhuizing van de Intratuin Voorschoten – aan de Leidseweg – naar het glastuinbouwgebied De Woerd in Valkenburg. Sinds 2005 lopen gesprekken om het tuincentrum te laten verhuizen. Eind vorig jaar is, nadat het bedrijf alle onderzoeken heeft gedaan die van de gemeente nodig waren, de bouwaanvraag de deur uitgedaan. Nu heeft de gemeente de vergunning afgewezen.

De ondernemer kampt nu naar eigen zeggen met 500.000 euro schade als gevolg van de beslissing. Sjaak Griffioen sprak donderdagavond in tijdens de commissievergadering. ‘We zijn al sinds 2003 op zoek naar een nieuwe plek. Dit was onze laatste hoop. Hier hebben we al onze tijd en hoop ingestoken.’ Het was volgens Griffioen notabele voormalig wethouder Klaas Jan van der Bent die deze locatie als meest kansrijk aangaf, ‘ik heb deze plek niet zelf uitgekozen.’

Drie andere locaties binnen de gemeente zijn niet goed mogelijk, ‘die plekken hebben meer belemmeringen dan dat er in Valkenburg zijn.’ De gemeente had positieve grondhoudingen over de vestiging van Intratuin. Leon Krijgsman van Hart voor Katwijk, ‘Dat het in kannen en kruiken was, was dat een aanname van uw kant aangezien er geen explicite toezeggingen waren gedaan?’ ‘Nee, dat heb ik niet zo ervaren’, stelt Griffioen.

De gemeente heeft naar eigen zeggen regelmatig aangegeven niet mee te willen werken aan de vestiging van de Intratuin aan de Achterweg in Valkenburg. Griffioen heeft dat niet zo ervaren. De gemeente had een ‘positieve grondhouding’, het lijkt erop dat de gemeente misschien te veel heeft gevleid met de Intratuin. Binnenkort gaat de gemeenteraad in politiek debat over het onderwerp.

Uit de krant