De erbarmelijke toestand afgelopen maandag op het veilingterrein. | Foto: pr
De erbarmelijke toestand afgelopen maandag op het veilingterrein. | Foto: pr Foto: pr

Kabinet trekt 600 miljoen uit voor sierteelt en deel van tuinbouw

Algemeen

Het kabinet trekt 600 miljoen euro uit om siertelers en de tuinbouwers die aan de horeca leveren te helpen. De regeling is voor bedrijven die een forse omzetdaling hebben door de coronauitbraak. Er is ook nog 50 miljoen beschikbaar voor telers van aardappelen voor friet. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer. De siertelers konden niet geholpen worden bij het noodpakket dat het kabinet vorige maand presenteerde.

Katwijk is voor 30 procent afhankelijk van de sierteelt, zei wethouder Gerard Mostert vorige week tegen RTV Katwijk. In de sierteelt gaat het werk voor een belangrijk deel door, omdat gewassen als bloemen en planten doorgroeien. Maar, de bedrijven verkopen hun handel niet meer.

Normaal wordt in maart, april en mei en met feesten als Pasen en Moederdag veel bloemen verkocht. Door de coronacrisis is alles anders. Het idee is dat de eerste 30 procent van het omzetverlies voor rekening is van de ondernemers, de resterende 70 procent van de schade zal voor een aanzienlijk deel worden gecompenseerd door de overheid.

Uit de krant