Jachthaven Katwijk ziet daling vaartoeristen: 'Al blij met achtduizend' | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Hier lijkt het nog wat, maar er komen steeds minder passanten naar Katwijk. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Hier lijkt het nog wat, maar er komen steeds minder passanten naar Katwijk. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Jachthaven Katwijk ziet daling vaartoeristen: 'Al blij met achtduizend'

De tijd dat medio augustus de tienduizendste bezoeker bij Jachthaven Katwijk in de bloemen werd gezet, lijkt definitief voorbij. Het viel de laatste weken op dat de walkant aan de groenzone aan de noordkant niet meer tjokvol ligt, zoals tot enkele jaren geleden het geval was.

'Dat is maar twee weken geweest', vertelt directeur en havenmeester Evelyne Zwart van Jachthaven Katwijk. Zij weet wel waaraan dat ligt. De vloot vergrijst en het aantal plezierjachtjes slinkt. Van de driehonderd bootjes in onze jachthaven vaart er nog maar een derde, geeft ze als voorbeeld. 'Dat is in heel Nederland zo.' De rest van de jachtjes komt nauwelijks meer uit de box.

Sloepjes daarentegen zijn wel populair. 'Maar die komen niet overnachten.' Dat is ook af te lezen aan de vraag naar een ligplaats. De Katwijkse jachthaven heeft een ruime wachtlijst. 'Daarmee zijn we nog spekkoper.'

Een ander nadeel is dat Katwijk een echte 'strandhaven' is. Mensen varen hier niet zomaar voorbij om dan spontaan aan te meren en te overnachten.

'Je moet hier echt naartoe varen.'
De tienduizend bezoekers halen ze dit jaar ook zeker niet. 'We zijn al blij met achtduizend.' Zeker met dit wisselvallige weer. 'Het is gedaan.'Als het stralend weer zou worden, had het komend weekend nog druk kunnen zijn, maar dat lijkt uitgesloten.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>