Slechtvalk-paartje op Nieuwe Kerk | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Het Slechtvalk-mannetje op de Nieuwe Kerk. | Foto Arjan van Egmond
Het Slechtvalk-mannetje op de Nieuwe Kerk. | Foto Arjan van Egmond

Slechtvalk-paartje op Nieuwe Kerk

Bij de Nieuwe Kerk aan de Voorstraat is een slechtvalkpaartje gezien op zoek naar een plek om te nestelen. Zo lijkt het tenminste, zegt vogelkenner Arjan van Egmond, die het paartje eind vorige week spotte bij de toren van de kerk aan de Voorstraat. 'We hopen dat ze daar gaan nestelen', zegt hij hoopvol.


Een broedgeval van de Slechtvalk zou heel bijzonder zijn voor Katwijk, want het is – voor zover bekend – niet eerder voorgekomen. 

De Slechtvalk komt wereldwijd voor en heeft wereldwijd ook een zekere faam, als snelste dier op aarde. Bij zijn stootduiken op vliegende prooien tikken Slechtvalken wel eens de 300 kilometer per uur aan.


De Slechtvalk broedt sinds begin jaren negentig in Nederland, meestal op hoge bouwwerken, zoals schoorstenen bij elektriciteitscentrales. Ze hebben een groot jachtgebied. De dichtstbijzijnde broedparen zijn volgens Van Egmond te vinden op het Nuon-gebouw aan de Lange Gracht in Leiden en de watertoren in Scheveningen.

Het totaal aantal paar in Nederland ligt tussen de 160 en 180. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>