Afbeelding

Eerste Kamer erkent doodgeboren kind

Algemeen

De Eerste Kamer heeft afgelopen dinsdag ingestemd met een wetswijziging waardoor kinderen die levenloos ter wereld komen, voortaan worden opgenomen in de administratieve systemen van de overheid. 'Een historisch moment', zegt de Katwijkse Natasja Geyteman-Bos. Zij is initiatiefneemster van de wetswijziging.

Natasja startte begin 2016 de petitie 'Ik wil ook in het BRP!'. Die petitie was bedoeld om er voor te zorgen, dat levenloos geboren kinderen worden opgenomen in de Basis Registratie Personen (BRP). Bij baby's die na een zwangerschap van 24 weken levenloos ter wereld komen, moet er wel aangifte worden gedaan, maar het kindje werd niet opgenomen in het BRP.

Voor Natasja, moeder van de doodgeboren Jolie, was dat onverteerbaar. Haar strijd werd breed gesteund en is nu beloond. Afgelopen oktober stemde de Tweede Kamer al unaniem in met de wetswijzing. Afgelopen dinsdag deed de Eerste Kamer dat ook.

Natasja liet gisteren weten, daar heel erg blij mee te zijn. 'Vandaag is het moment daar. Vandaag gaan we overleden kinderen een gezicht geven', zei zij dinsdag bij de behandeling in de Eerste Kamer.

Voor ouders van doodgeboren kinderen betekent de wetswijziging een vorm van erkenning. De nieuwe wet gaat met terugwerkende kracht in.

Uit de krant