Bert en Jan van der Plas zetten noodgedwongen een punt achter hun slagerij in de Annastraat.
Bert en Jan van der Plas zetten noodgedwongen een punt achter hun slagerij in de Annastraat. Foto: Piet van Kampen

Slagerij Van der Plas stopt in Katwijk

Algemeen

Op 1 december gaat aan de Annastraat de deur van slagerij Van der Plas voorgoed op slot. Een moeilijke, maar noodgedwongen beslissing voor de beide eigenaars Jan en Bert. Om gezondheidsredenen van laatstgenoemde komt er een einde aan een lange traditie van het familiebedrijf. Althans aan de Annastraat, want Jan blijft in de Leidse vestiging het bedrijf voortzetten.

Door Piet van Kampen

In 1924 begon grootvader Bert van der Plas op bescheiden wijze de slagerij aan de Annastraat. Jaren later nam zijn zoon Bert de winkel over en werd het een begrip voor de klanten in Katwijk. Toen Bert junior de slagersbijl overdroeg aan Bert, inmiddels de derde generatie, groeide het bedrijf verder en de verkoopruimte werd uitgebreid.


'Het zijn emotionele dagen', wil de afscheidnemende ondernemer kwijt. Het is ook niet niks om er noodgedwongen een punt achter te zetten. 'Toen de posters 'Te Koop' op de ramen werden geplakt realiseerde ik me dat het nu echt werkelijkheid gaat worden. De klanten reageerden geschokt en vinden het bijzonder jammer. Ik moet het hen vaak uitleggen.'

Wat nu? Bert: 'Ik neem even een paar maanden rust en zodra mijn gezondheid het toelaat probeer ik desnoods via een uitzendbureau weer werk in de branche te vinden. Een eigen bedrijf voeren is momenteel te zwaar voor mij'.


Voortzetting

Broer Jan van der Plas blijft samen met zijn vrouw Martine in Leiden het bedrijf voortzetten. De klanten uit Katwijk, maar ook de omgeving die erg gehecht zijn aan de kwaliteit van de producten kunnen hun bestelling via internet aan het filiaal in Leiden doen. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag worden de bestellingen thuis bezorgd.

Het is niet ondenkbaar dat het bedrijf ooit in Katwijk terug zal keren, want Jan, de zoon van de huidige eigenaar Jan, studeert nog maar maakt ook al de nodige uren bij zijn vader in Leiden.

'De zaak vol smaak', gaat dus dicht aan de Annastraat. 

Uit de krant