Logo allesoverkatwijk.nl
Dirk en Truus van Rijn vierden hun diamanten huwelijksjubileum met een gezellig feest.
Dirk en Truus van Rijn vierden hun diamanten huwelijksjubileum met een gezellig feest. (Foto: Piet van Kampen)

Geen liefde op het eerste gezicht bij Dirk en truus

Het is uitermate gezellig in 'Huize Van Rijn' als op woensdag 15 augustus Dirk van Rijn (89) en Truus van Rijn-Moes (84) even terugblikken op een gelukkig huwelijksleven. Dat begon zestig jaar geleden toen het paar elkaar de ringen om schoof. Ook loco-burgemeester Adger van Helden kwam zo het een en ander over het levenslustige stel te weten.

Door Piet van Kampen

Dirk is een geboren en getogen Katwijker en de wieg van Truus stond in Castricum, bepaald niet naast de deur. Toch kwam er een moment waarop zij elkaar voor het eerst in de ogen keken. Het was die keer dat een vriend van Dirk hem mee nam naar de Dr. Willem van den Berghstichting waar Dirk's vriend verkering had. Ook de jonge Castricumse werkte daar toen al. 'Het was geen liefde op het eerste gezicht', gniffelt de goedlachse bruidegom. 'Ik zag toen nog niks in d'r'. Hoe anders is het gelopen toen na latere ontmoetingen de vlam wel oversloeg en de relatie uitmondde in een verbintenis voor het leven. 'De aanhouder wint. Hij bleef komen,' lacht Truus. Het paar werd verblijd met Jaco, Bart, Karin en Marjolein en tevens gezegend met acht kleinkinderen en een achterkleinkind.

Honkvast

Na een kort verblijf in de Annastraat werden zij een van de eerste bewoners in de Merelstraat, waar zij heden ten dage nog wonen. Zo trouw als ze aan hun woning waren, zo trouw was Dirk aan de PTT waar hij in de toenmalige radiodistributie begon en later er als telefoontechnicus tot aan zijn pensioen werkte. Genealogie was de hobby van Dirk, die kind aan huis is in het Katwijks Museum. Als vrijwilliger heeft hij ook dertig jaar voor Overduin gereden. 'Ik wilde overal bij zijn.' De echtgenote hield van lezen, puzzelen en deed vrijwilligerswerk vanuit de Oude Kerk. Samen met de kinderen beleefden zij vakanties met de caravan in Zelhem en later maakte het paar reizen naar o.a. Israël, Italië en Zwitserland.

Van boven

Wat is geheim van hun langdurige liefde voor elkaar? Daar zijn Dirk en Truus het allebei duidelijk over eens. 'Het leven krijg je van boven en van daaruit wordt het geregeld. Wij zijn er zeer dankbaar voor', verwoordt de diamanten bruid zeer serieus.