Haringhappers mogelijk toch tegenover Voorstraat | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Haringhappers mogelijk toch tegenover Voorstraat

Het beeld De Haringhappers van de vorig jaar overleden kunstenaar Gerard Brouwer komt in het najaar op de Boulevard te staan. Het college van burgemeester en wethouders (b&w) biedt in zijn beantwoording van vragen van de SGP een opening voor plaatsing tegenover de Voorstraat.

Een vrouw met boodschappentassen, een man die naar zijn werk rent, een koopman die zijn waar aanbiedt: Brouwer stond bekend om zijn herkenbare beelden. Het ging hem om het gebaar, de houding, en niet zozeer om de details. Je moet van veraf kunnen zien wat het beeld voorstelt, zei hij eens. Dat is zeker het geval bij zijn laatste kunstwerk, De Haringhappers: mannen die schouder aan schouder een haring naar binnen werken.

Brouwer woonde en werkte in Katwijk. In zijn atelier aan de Rijnstraat maakte hij bronzen beelden die door heel Nederland op straat te zien zijn. Zo ook bij de Roskam en aan de Tramstraat in Katwijk. Ook maakte hij kleinere beelden, die tot in China en Nieuw-Zeeland aftrek vonden. Voor zijn overlijden was hij druk bezig om een nieuw werk, De Haringhappers, op de Boulevard te krijgen. Het typisch Katwijkse beeld kon op veel bijval rekenen.

Brouwer stond bekend om zijn herkenbare beelden

In een interview in De Katwijksche Post zei Brouwer dat hij De Haringhappers het liefst tegenover de Voorstraat geplaatst zou zien. 'Dan hebben anderen er tenminste ook nog plezier van. Met dat beeld kun je iets doen. Het refereert aan Katwijk als vissersplaats. Het kan als ontmoetingsplek dienen of als achtergrond voor het presenteren van nieuwe haringproducten. Ik stel me voor dat er in de loop van de tijd veel mensen met een haring naast gaan staan voor een foto.'

Een aantal vrienden van Brouwer willen deze wens nu alsnog realiseren. De vrienden hebben Katwijkse visserijbedrijven bereid gevonden om de financiering van het plan grotendeels op zich te nemen. Ook de gemeente en het SNS fonds leveren een bijdrage. In het najaar is het zover: dan komt het beeld (twee meter hoog, drie meter breed) op de Boulevard te staan.

Over de precieze locatie bestaat nog onduidelijkheid. Het was de wens van Brouwer dat het beeld tegenover de Voorstraat zou komen, maar de Commissie Beeldende Kunsten adviseerde anders.

De commissie vond het beeld te groot voor Voorstraat en raadde het college van b&w aan het tegenover de Vuurbaak te plaatsen. Daar ging het college aanvankelijk in mee, maar vorige week leek het alsnog een opening te geven voor plaatsing tegenover de Voorstraat. In zijn beantwoording van vragen van de SGP stelt het college dat deze locatie 'wellicht mogelijk' is, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>