Afbeelding
Foto: RD

Eindrapportage over collegeonderhandelingen

Algemeen

Formateur Adger van Helden heeft een eindrapportage verstuurd naar de gemeenteraad.

Geachte voorzitter en leden van de raad, 

De afgelopen weken hebben de fracties van CDA, ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, PvdA en D66 gesproken over een voordracht van de wethouderskandidaten met de daarbij behorende voorgenomen portefeuilleverdeling. Daarnaast hebben de partijen een verdiepingslag gemaakt op de Uitgangspunten zoals door de informateur opgesteld. We hebben een intensief traject gehad waarin alle grote thema's en uitdagingen waarvoor de gemeente Katwijk staat zijn doorgesproken. Hieruit komen een gedeelde visie en ambities naar voren, die nadrukkelijk zijn gebaseerd op de Omgevingsvisie en die een open bestuusstijl faciliteren. Wel moesten over de financiële prioriteiten nog afspraken gemaakt worden. 

Gelijktijdig is er gesproken over de voorgenomen portefeuilleverdeling. Ik heb moeten constateren dat hierover, op dit moment, een patstelling is ontstaan. Ik heb tot het uiterste gepoogd de partijen bijeen te brengen, maar dit heeft helaas niet tot een gedragen verdeling van verantwoordelijkheden geleid. 

Ik dank Jonathan Weegink voor de procesbegeleiding en Bianca Engelberts voor de ambtelijke ondersteuning. 

Vervolgtraject 

Alle partijen in de gemeenteraad waren het erover eens dat de verkiezingsuitslag oproept tot een breed samengestelde coalitie en dus van confessionele en niet-confessionele partijen. Het nieuwe college heeft de bijzondere opdracht om verbindend te werken in de Katwijkse samenleving. Een college waarin de inwoners zich kunnen herkennen. Hoewel deze samenstelling nu niet tot een coalitie heeft geleid blijft de opdracht vanuit de verkiezingsuitslag staan. 

De versplintering en polarisatie in de Katwijkse politiek maken het vormen van een stabiele coalitie niet makkelijk. Meerdere partijen zouden kunnen bijdragen aan de opdracht voor een verbindend en breed college. Ik hecht daarom aan een moment van reflectie. Ik heb daarom Frank Koen (voormalig waarnemend burgemeester van Katwijk) gevraagd om als verkenner te bezien welke belemmeringen er bij deze partijen zijn om een stabiel en verbindend college te vormen, waarbij ook andere partijen kunnen worden betrokken. 

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. 

Hoogachtend, 

A.Z. van Helden MA 

formateur 

Uit de krant