Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Vergunning voor dakkapel en uitbouw in Katwijk duurste van de Bollenstreek

In de Bollenstreek ben je in Katwijk het duurste uit voor een vergunning van het bouwen van een dakkapel of uitbouw bij een huis. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van onderzoekscentrum COELO.

COELO bekeek de kosten voor een omgevingsvergunning voor drie verschillende bouwprojecten met ieder een andere bouwsom.

Een vergunning voor een dakkapel met een bouwsom van 10.000 euro kost in Katwijk 550 euro. Gemiddeld kost zo'n vergunning in Nederland 333. In Leiden zijn de kosten voor een dakkapel het goedkoopst. Daar betaal je 39,90 euro, het goedkoopste bedrag van heel Nederland.

Uitbouw

Ook voor een uitbouw zijn Katwijkers een stuk duurder uit. Een vergunning voor een uitbouw van een woning met een bouwsom van 45.000 euro kost in deze gemeente 2.340 euro. Zo'n vergunning kost elders in Nederland ruim 1.300 euro.

Nieuwbouw

De kosten voor een omgevingsvergunning bij een nieuwbouwwoning bedragen gemiddeld bijna vierduizend euro. In Katwijk is dit 4.550 euro. Dat is minder dan in Noordwijk (4.875 euro), Teylingen (4.704 euro) en Oegstgeest (4.984 euro). Leidenaars zijn wederom het goedkoopste uit met 2.885 euro. Ook in Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom ben je minder geld kwijt dan in Katwijk.

De kosten voor een vergunning voor het bouwen van een dakkapel, uitbouw of nieuwbouwwoning liggen, volgens de berekeningen van COELO, dit jaar zo'n twee procent lager dan in 2017. Volgens hen komt dit door de aantrekkende woningmarkt, waardoor gemeenten meer aanvragen verwachten en de kosten per aanvraag dus lager zijn.

In Katwijk zijn de kosten voor de genoemde vergunningen echter alle drie opgelopen met ongeveer 2 procent.