Onderzoek naar smalspoorlijn tussen Vliegveld Valkenburg en Smalspoormuseum | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR

Onderzoek naar smalspoorlijn tussen Vliegveld Valkenburg en Smalspoormuseum

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om een smalspoortracé aan te leggen tussen voormalig vliegkamp Valkenburg en het Smalspoormuseum. De spoorlijn is langgekoesterde wens van Stichting Stoomtrein Katwijk-Leiden. Ook stichting Historie vliegveld Valkenburg ziet een uitbreiding van smalspoor wel zitten.

Stoomtrein Katwijk-Leiden pleit al jaren voor verlenging van het twee kilometerlange spoor dat ligt langs het Valkenburgse Meer. Het treintje rijdt nu dezelfde route heen en terug langs dat meer naar 'niks'. Het bestuur wil daar verandering inbrengen en denkt aan een complete belevenis door het te combineren met bijvoorbeeld Panbos of Vliegveld Valkenburg.

Historie vliegveld Valkenburg

Stichting Historie vliegveld Valkenburg ziet een mooie combinatie met hun eigen bezoekerscentrum wel zitten. Dat bezoekerscentrum wordt gebouwd bij de voormalige telefooncentrale van het vliegveld aan de 1ste Mientlaan. Een treintje die bezoekers bij dit centrum afzet kan volgens de stichting voor gunstige effecten zorgen. 'Bezoekers van het smalspoormuseum zouden in de toekomst niet alleen een ritje met de trein kunnen maken, maar met de trein ook andere bezienswaardigheden in de gemeente Katwijk kunnen bezoeken', pleiten zij in een brief aan de gemeente.

Concreet

De twee stichtingen kunnen zich nog niet rijk rekenen met uitbreiding van het spoor. Het gaat nog om 'een onderzoek naar de ruimtelijke inpassingsmogelijkheden'. Concrete aanleg van het spoor staat dus nog niet vast.

De gemeente wil kijken of het spoor past binnen de visie die Katwijk en Wassenaar hebben voor het gebied rondom het voormalige vliegkamp. In dat gebied willen de twee gemeenten een testlocatie voor drones combineren met 5.000 woningen en een groene zone.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>