Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Definitief ontwerp plein voor Dorpshuis Valkenburg vastgesteld

Algemeen

Het definitieve ontwerp voor het opknappen van het parkeerterrein bij Het Dorpshuis in Valkenburg is door het college vastgesteld. Een ontwerpteam met daarin vertegenwoordigers van het sportbedrijf Katwijk en  gebruikers van het Dorpshuis hebben samen met de omgeving aan het plan gewerkt. Men vond belangrijk dat het terrein veel meer de uitstraling van een plein krijgt en naast parkeerterrein ook een plein blijft waar de kermis kan staan.

Ook is er voor gekozen om aan de kant van het Dorpshuis het parkeren voor auto's te laten vervallen om extra fietsenparkeerplaatsen te kunnen aanleggen. Door deze keuze wordt straks bovendien de opgeknapte entree van het Dorpshuis veel meer zichtbaar en kan het terras vergroot worden. De nieuwe parkeervakken zullen, op basis van de huidige normen, groter zijn. Daardoor vervallen zes plekken. Er komt een extra algemene invalideparkeerplaats bij. De gemeente gaat de boomkeuze nog via een enquête voorleggen aan de bewoners.

Romeinse verleden zichtbaar

Het rijke Romeinse verleden van Valkenburg wordt zichtbaar gemaakt in de nieuwe inrichting door:

·         het verloop van de muur van het Valkenburgse Castellum duidelijk te maken met een markering dwars over het parkeerplein en langs het (nieuwe) voetpad aan de zuidzijde van Het Dorpshuis;

·         de bestrating onder de fietsbeugels in de vorm van een romeins schild te leggen;

·         de markeringstegels in de parkeerstrook  net zo aan te brengen als de maatvoering van de Romeinse barakken binnen de muren van het Castellum;

·         Romeinse tekst in een "loper" naar de ingang van het Dorpshuis;

·         het plaatsen van een informatiekubus langs de "loper" naar de ingang van het Dorpshuis (net zo'n  kubus als bij het "romeinse wegprofiel" aan weerszijde van de N206). Op de kubus komt uitleg over onder ander de in het maaiveld aangebrachte Romeinse details en het "torenmuseum".  De tekst en vormgeving wordt verder uitgewerkt met het genootschap Oud Valkenburg.

Uit de krant