Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Politie in spagaat door eigenrichtlijn illegaal vuurwerk

Algemeen

Een spreekwoordelijke spagaat. Daar heeft de politie mee te maken als het om illegaal vuurwerk gaat. Zelf vervoeren is niet meer de bedoeling, maar wachten op een gecertificeerd bedrijf houdt in, dat die agenten niet meer elders inzetbaar zijn.

De politie wil van het transport en opslag van illegaal vuurwerk af. 'Het is gevaarlijk en we willen onze mensen daar niet aan blootstellen', zegt woordvoerder Robbert Salome van de Nationale Politie.

Onwerkbaar

Volgens de eigen richtlijn mogen agenten in beslag genomen illegaal vuurwerk vanaf meer dan drie stuks niet meer zelf vervoeren, maar moet daarvoor een gecertificeerd bedrijf worden opgeroepen. Tot dat bedrijf arriveert, zouden de agenten bij de vindplaats van het vuurwerk moeten blijven. Maar daar zit een wachttijd tot maximaal 6 uur aan vast. Onwerkbaar dus.

Dat erkent de politie zelf ook. Salome: 'Het levert in de praktijk situaties op, die je niet wilt. Die richtlijn is geen verplichting. Agenten hebben de vrijheid om daar vanaf te wijken. Maar we willen eigenlijk niet, dat ze met die rotzooi rondrijden.'

Bij kleine hoeveelheden kunnen de agenten het vuurwerk naar een van de zestig politiebureaus brengen die geschikt zijn voor vuurwerkopslag. 'Laatst pakten we 900 kilo op. Uiteraard is voor dat transport wel een gecertificeerd bedrijf ingeschakeld.'

Uit de krant