Leon de Mooij tapt weer het beste bockbier | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Leon de Mooij met het winnende flesje bier.
Leon de Mooij met het winnende flesje bier. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Leon de Mooij tapt weer het beste bockbier

Rijnsburger voor tweede jaar de beste in de regio

Door Piet van Kampen

Bijna iedereen heeft wel een hobby. Leon de Mooij heeft zijn eigen passie en dat is bier brouwen. Zijn inspanningen werden ook dit jaar weer beloond met het winnen van de door het Leidsch Dagblad uitgeschreven wedstrijd wie het beste bockbier zou brouwen. Net als vorig jaar kwam het Spinoza Herfstbock als beste uit de bus.

Ruim 70 lezers van het Leidsch Dagblad keurden de zeven inzendingen van regionale particuliere brouwers. De Mooij liet de concurrentie wederom achter zich. 'Eigenlijk zijn het geen concurrenten maar meer collega's', vertelt de winnaar. 'Het is een leuk wereldje en je helpt elkaar met brouwen en we hebben geen geheimen voor elkaar. Zelf ben ik ook vaak gevraagd om een collega te assisteren bij het brouwen', bekent De Mooij openhartig.

Voor zijn eigen bockbier had hij geen hulp nodig. Net als vorig jaar toverde hij uit zijn eigen ketel en eigen gebruikte ingrediënten het winnende, 10% bevattende natje dat best als flinke jongen betiteld mag worden. Het verschil tussen een stevig bockbiertje en een pilsje? 'Vergelijk het maar met witbrood met weinig smaak of volkorenbrood', geeft hij als voorbeeld.

Duurzaam

De Mooij begon vijftien jaar geleden met zijn eerste probeersels. 'Ik dronk toen speciaal bier en werd nieuwsgierig. Dat prikkelde mij om zelf eens bier te gaan brouwen. Het begon met een pannetje op het vuur. In het begin ging het vaak fout, maar daar leer je van en je blijft het proberen. Het is een natuurproduct en een graadje verschil kan heel belangrijk zijn', licht de winnaar toe, die in zijn schuurtje met een kleine ketel begon. Inmiddels heeft hij een nieuwe grotere ketel aangeschaft en kan nu maximaal 200 liter produceren. Dat zijn 600 flesjes. 'Het is voor mij het maximale, want alles is handwerk: vullen, etiketten en kroonkurken aanbrengen', is zijn uitleg. Inmiddels heeft de Rijnsburgse hobbyist al dertig soorten op de markt gebracht. Spinoza Herfstbock en Barleywine (een zomers gerstenat) zijn blijvertjes.

De Mooij is een inventieve kleine ondernemer die vooruit denkt. Door middel van zonnepanelen stookt hij kosteloos zijn ketel waardoor het mes aan twee kanten snijdt. Goed voor het milieu en de portemonnee. 'Het loont', glimlacht Leon bescheiden. Binnenkort investeert hij ook in een zonneboiler. Zijn Spinoza Herfstbock is verkrijgbaar bij de Rijnsburgse slijterijen 't Vaatje en de Topslijter in De Hoftuin. Buiten Rijnsburg is het alleen verkrijgbaar bij slijterij Santé in Noordwijkerhout. De voorraad is beperkt dus voor liefhebbers geldt: wees er snel bij, want op is op.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>