KBM is vandaag gestart met het stutten van de galerijen.
KBM is vandaag gestart met het stutten van de galerijen. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Galerijen Prins Bernhardlaan gestut voor veiligheid bewoners

Algemeen

De constructie van de galerijen van de vier flats aan de Prins Bernhardlaan in Katwijk voldoen niet meer aan de huidige normen. Dat blijkt uit preventief onderzoek dat Dunavie heeft laten uitvoeren. 

De woningcorporatie liet een onderzoek uitvoeren naar de draagkracht van de galerij- en balkonvloeren van de flats. De balkons verkeren wel in een goede staat. 

Bouwbedrijf KBM is vandaag gestart met het stutten van de galerijen. De bewoners zijn van de werkzaamheden op de hoogte gesteld. Het complex Prins Bernhardlaan bestaat uit 112 woningen.

'Met het stutten van de galerijen is de veiligheid weer gegarandeerd', schrijft Dunavie in een persbericht. Projectleider Eric van Heuzen: 'Door extra ondersteuning met stempels, zorgen we ervoor dat de galerijen veilig zijn totdat we een definitieve oplossing hebben gevonden'. De werkzaamheden nemen een dag in beslag. 'Ondertussen zet Dunavie de onderzoeken van de galerijen voort om zo snel mogelijk een definitieve oplossing te kunnen realiseren.'

Richtlijnen

Afgelopen jaar zijn er door de overheid definitieve richtlijnen afgegeven voor de onderzoekseisen aan vrijhangende galerijen en balkons. Alle woningcorporaties en VVE's in Nederland zijn verplicht om de galerijen en balkons met deze specifieke kenmerken te laten onderzoeken. Voor Dunavie betreft dit negen complexen. Daarbij gaat het om bezit uit de bouwperiode 1950 – 1975. De onderzoeken voor de overige complexen zijn nog niet volledig afgerond. Zodra deze onderzoeken afgerond zijn en er extra maatregelen nodig zijn, worden de bewoners hierover geïnformeerd. 

Uit de krant