Het kunstwerk de cirkel, met in het midden een boom staat symbool voor het oneindige.
Het kunstwerk de cirkel, met in het midden een boom staat symbool voor het oneindige. Foto: pr

Kunstwerk 'De Cirkel' in Westerhaghe op zijn plaats

Algemeen Rijnsburg

Het kunstwerk 'De Cirkel' is in park Westerhaghe op zijn plaats gezet. Dit kunstwerk is een geschenk van de gemeente Katwijk aan de Rijnsburgse wijk Westerhaghe. Wethouder Jacco Knape mag a.s. maandagmiddag het kunstwerk onthullen. Dan wordt ook de Jeu de Boules baan officieel in gebruik genomen.

Als locatie is voor het Westerhaghepad gekozen, tussen de Julianaschool en het trapveldje. Dit is een levendige plek, omdat hier onder anderen bezoekers van de speeltuin en de dierenweide langs komen. In het najaar wordt er nog een boom in het midden van De Cirkel geplant en is het kunstwerk compleet.

Ontwerp van wijkbewoonster

Het kunstwerk bestaat uit twee halve cirkels van staal, dat het een stoere uitstraling geeft. De cirkel staat symbool voor het oneindige. De boom, die in het midden van de cirkel komt te staan, staat symbool voor het voortzetten van energie. De boom haalt zijn energie uit de aarde en de lucht en geeft deze energie aan ons door in de vorm van zuurstof. Een tekst van Benedictus de Spinoza, die op de grens van het huidige Westerhaghe heeft gewoond, neemt een voorname plaats in het object in. De zin "De harten wint men door liefde en edelmoedigheid, niet door wapens", staat symbool voor de diversiteit in de wijk en voor saamhorigheid. Het eerste deel van de zin is te lezen wanneer je buiten de cirkel staat, het tweede deel lees je in de cirkel.

Het kunstwerk is, naar een idee van wijkbewoonster Melanie Corijn, gemaakt door Nina Kleingeld en Karin van Iterson van studio Hakijk uit Leiden. Het ontwerp voor dit kunstwerk is met grote voorkeur door omwonenden uit drie ontwerpen gekozen. Het is een verbindend kunstwerk met een actuele boodschap, voor en door de bewoners van Westerhaghe. De gemeentelijke adviescommissie voor beeldende kunst heeft dit idee in overleg met de bedenkster uitgewerkt.

Jeu de Boules baan

De Westerhaghe Jeu de Boules baan ligt in het Westerpark en is tot stand gekomen door een samenwerking van Stichting Meet en Greet Westerhaghe en de gemeente Katwijk. Het Westerpark is een geschikte plek voor deze 'speelplaats voor ouderen'. Op de gekozen plek in het plantsoen van het Westerpark waren al zitbanken, een tribune, verlichting en een prullenbak aanwezig.

Bovendien is deze locatie voor iedereen goed bereikbaar, dus ook voor mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Er is een mogelijkheid om in de toekomst een tweede baan aan te leggen als blijkt dat er veel gespeeld wordt. De aanleg van de Westerhaghe Jeu de Boules baan is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het Rabobank Leiden-Katwijk Wensenfonds en de Wijkraad Rijnsburg.

De Stichting Meet en Greet Westerhaghe werkte bij de aanleg van de Westerhaghe Jeu de Boules baan nauw samen met de Westerhaghe Boules Vrienden. Deze groep vrijwilligers zorgt dat de baan in goede staat blijft.

Onderlinge contacten worden via een WhatsApp groep onderhouden. Dat maakt het gemakkelijk om medespelers te vinden als je zin en tijd hebt om Jeu-de-Boules te spelen. Tot nu toe zijn 25 Jeu-de-Boules enthousiasten (soms met partner) aangesloten bij deze groep. Aanmelden kan door een email te sturen naar westerhaghe.boules.vrienden@gmail.com.

Uit de krant