Zo moet het er morgen uitzien bij de onthulling van het monument Freedom foreward'. | Impressie Jurriaan van Hall
Zo moet het er morgen uitzien bij de onthulling van het monument Freedom foreward'. | Impressie Jurriaan van Hall Foto: Jurriaan van Hall

Onthulling monument Engelandvaarders

Algemeen

Op de Boulevard, ter hoogte van de Seinpoststraat, is morgenochtend vrijdag 9 juni om 11.00 uur de officiële onthulling van het herdenkingsmonument voor de Engelandvaarders. Een aantal moedige mannen, Engelandvaarders genoemd, trachtten in 1941 vanuit Katwijk over zee in een kano aan de Duitse bezetter te ontsnappen.

Initiator van het monument is Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk die zich de afgelopen jaren met veel enthousiasme en toewijding heeft ingezet om dit herdenkingsmonument te realiseren. Bij het monument komt een interactief informatiepaneel met verhalen over Engelandvaarders, de geschiedenis van de Atlantikwall en het Zeehospitium.

Zeehostunneltje

Katwijk aan Zee had in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) een bijzondere rol als vertrekpunt voor Engelandvaarders. In totaal namen 35 jonge mannen het risico om meestal per kano over zee Engeland te bereiken.

Monument symbool voor geslaagde en mislukte pogingen

Van deze twaalf pogingen vanaf de kust (strand en Uitwatering) zijn er slechts vier geslaagd. Acht mannen bereikten met succes Engeland. De anderen werden opgepakt door de Duitse bezetter, ondernamen een nieuwe poging of verdronken.

Een aantal maakte gebruik van het tunneltje tussen het toenmalige Zeehospitium en strand om naar zee te komen. Dit tunneltje is er nog steeds, maar ligt al sinds de jaren zestig onder het zand verborgen. Ook een aantal inwoners van Katwijk hebben zich als Engelandvaarder ingezet voor de bevrijding van Nederland.

Freedom forward

Het monument, genaamd 'Freedom forward', is gemaakt door kunstenaar Jurriaan van Hall en stelt twee peddelende Engelandvaarders voor.

De voorste peddelaar verbeeldt een krachtige figuur die in volle dynamiek zijn peddel door de golven haalt. Zijn blik is naar de horizon gericht: Engeland ligt binnen handbereik. De achterste peddelaar daarentegen lijkt veel meer te worstelen met vermoeidheid door de barre elementen.

Het monument staat niet alleen voor de geslaagde pogingen, maar wil ook de herinnering levend houden aan de vele mislukte pogingen waarbij een wisse dood het gevolg was.

Hart voor dapperheid

Het monument en informatiepaneel zijn tot stand gekomen door financiële hulp van Gemeente Katwijk, fondsen en subsidiënten en een aantal gulle giften van particulieren die de dappere pogingen van deze mannen een warm hart toedragen.

De Christelijke Opleidingsschool in Katwijk heeft het monument 'geadopteerd'. Leerlingen worden op deze manier vertrouwd gemaakt met de geschiedenis achter hun monument.

Uit de krant