In de Nieuwe Kerk komen 5.000 mannen drie avonden samen om te zingen. | Foto: pr./NietNix Productions
In de Nieuwe Kerk komen 5.000 mannen drie avonden samen om te zingen. | Foto: pr./NietNix Productions Foto: pr./NietNix Productions

‘Mega mannenkoor’ trekt mondiaal publiek

Algemeen

Een rij met mannen in dikke jassen staat voor de Nieuwe Kerk. Het is vrijdagavond 19 april en voor bijna 1.700 gelukkigen is er plek om te zingen. Mannenzang Katwijk is razend populair, en dat is deze derde en tevens laatste avond van de voorjaarsreeks niet anders. Ook de liveregistratie op YouTube wordt goed bekeken.

Drie avonden lang zingen in totaal zo’n 5.000 mannen samen in de Nieuwe Kerk. Op 12 en 13 april waren de eerste avonden, tijdens de Mannenzang op vrijdag 19 april is er ook een livestream. Via YouTube wordt vanuit de hele wereld meegekeken én gezongen. Zo’n 70.000 keer is de video in een week al bekeken. Ook wordt de bijbehorende cd opgenomen, die in juni uitkomt.

Mannenzang Katwijk begon ooit op initiatief van Jaap van Rijn. De populariteit groeide razendsnel. ‘Samen met zijn vrouw organiseerde hij de eerste mannenzang. Daar kwam al een grote groep mannen op af. De volgende keer zat de kerk nog voller’, vertelt Bert Noteboom, dirigent en voorzitter van de gelijknamige stichting Mannenkoor Katwijk. Het succes was mede te danken aan de albums die opgenomen werden. Zo werden de christelijke liederen over het land verspreid.

Evenveel kans

Anno 2024 zijn er mannen vanuit heel Nederland, maar ook het buitenland, die komen zingen, zegt Noteboom. ‘Er waren zelfs mannen uit Canada, Congo en Zuid-Afrika.’En de Katwijkse mannen dan? Die vraag kreeg Noteboom ook, zegt hij. Aanleiding is de voorverkoop, waarbij kaartjes voor de drie avonden binnen enkele seconden waren uitverkocht. Het leidde tot teleurgestelde reacties op sociale media. Een enkeling vroeg zich af of mannen die van ver kwamen, met de bus, op die manier niet een betere uitgangspositie hadden? Noteboom: ‘Een groep die met een gehuurde bus komt, kan vooraf kaarten reserveren. Daarvoor moeten ze wel een bewijs van de busreservering kunnen overleggen. We kiezen daarvoor, omdat je niet anderhalve maand -als de kaarten in de verkoop gaan- nog makkelijk een bus kunt reserveren. Zij krijgen een groepsticket. Maar er blijven ruim 1.000 kaarten per avond over. Daarop maken de mannen uit Katwijk evenveel kans als die uit de rest van Nederland.’ In het najaar zijn nog twee zangavonden, net als in december.

Door de populariteit komt ook regelmatig de vraag of er gedacht wordt aan meer avonden óf een grotere locatie. Beide suggesties wijst de dirigent van de hand. ‘Als ik een machine was geweest, had ik wel tien avonden achter elkaar willen doen. Maar dat kan nu eenmaal niet. Ook voor onze 30 a 40 vrijwilligers is dat teveel gevraagd. Bovendien ga je dan concessies doen aan de kwaliteit.’ Een andere, grotere locatie is geen optie. ‘De sfeer in de Nieuwe Kerk is uniek, die krijg je nergens anders. Het is juist een mooie plek voor mannen om samen te zingen voor God.’

Uit de krant