Aan het eind van de Herdenkingsdienst in de Dorpskerk werd het Wilhelmus gezongen. | Foto: pr
Aan het eind van de Herdenkingsdienst in de Dorpskerk werd het Wilhelmus gezongen. | Foto: pr Foto: pr.

Herdenkingsdienst in Dorpskerk: ‘Wat zouden wij doen?’

Algemeen

‘Stel dat ik toen burgemeester was. Wat had ik gedaan? Zou ik me verzetten met de dood tot gevolg, of meewerken om er het beste van te maken? Misschien moeten we die vraag vaker aan onszelf stellen. Wat voor positie kiezen wij in samenleving?’ Dat zei burgemeester Cornelis Visser vanavond in de Herdenkingsdienst die om 18.30 uur begon in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn.

Ook spreker Arie Willem van der Plas stelde die vraag. Hij vertelde over de Stijkelgroep, de eerste verzetsgroep in Nederland in 1940, waar drie Katwijkers ook toe behoorden en dat met hun leven moesten bekopen. ‘Zij gingen direct aan de slag. Wat zouden wij doen? Staan we op of verstommen onze stemmen? Is het verbinden of polariseren?’

Van der Plas legde een relatie met het nu. Met de oorlogen van nu, vervolgingen van mensen vanwege hun geloof, miljoenen mensen die op de vlucht zijn en toenemend antisemitisme. ‘Vrijheid is niet goedkoop. We zijn het eerder kwijt dan we beseffen. Daarom is het goed dat we de herinneringen aan de oorlog onderhouden’, aldus Van der Plas.


Lees woensdag 8 mei meer in De Katwijksche Post. 

Uit de krant