Dit is de olietanker FORT SCHUYLER, waarmee Cornelis begin mei 1945 op weg was naar Europa. | Foto: pr
Dit is de olietanker FORT SCHUYLER, waarmee Cornelis begin mei 1945 op weg was naar Europa. | Foto: pr Foto: pr

Voor de koopvaardij eindigde de oorlog pas op 2 maart 1946

Algemeen

5 mei viert Nederland de bevrijding van de Duitse bezetting. De wereldvrede werd echter pas op 2 september 1945 hersteld met de capitulatie van Japan. Voor tienduizenden bemanningsleden van de Nederlandse koopvaardij betekende dit een verlenging van hun vaarplicht tot 2 maart 1946. Op deze en de volgende pagina een deel uit een hoofdstuk van het boek ‘LAMMEREN ONDER WOLVEN -Varen op leven en dood in WO II’ van Jacob Haasnoot.

Katwijker Cornelis Haasnoot was begin mei 1945 met de olietanker FORT SCHUYLER (zie foto) op weg naar Europa. Enkele dagen na vertrek ontvingen ze op de Atlantische Oceaan, op weg naar Europa, een telegram met het bericht dat Duitsland had gecapituleerd. Admiraal Do¨nitz gaf opdracht aan alle onderzeeërs om hun offensieve operaties te staken en naar hun bases terug te keren. 

In Italië was de strijd al op 2 mei beëindigd. De FORT SCHUYLER had de serie trans-Atlantische reizen volbracht. In krap vier maanden tijd had ze tijdens het stormseizoen zeven keer de woelige baren tussen Engeland en de Amerikaanse oostkust getrotseerd. Voor Cornelis zat de trans-Atlantische beurtvaart erop. Hij had het er, na drieëntwintig overtochten, ook wel mee gehad. 

Aan boord werd het bericht van de overgave met ongeloof ontvangen. Jaren hadden ze ernaar uitgekeken, maar nu het zover was konden ze het niet bevatten. Eindelijk was het zover, het gevaar van de Duitse onderzeeboten en vliegtuigen was geweken. Wanneer zouden ze naar huis mogen? Ze koersten in de goede richting. Dat gaf hoop.

Oorlog in de Pacific

Maar die hoop bleek ijdel. Holland was dan wel bevrijd, maar dat gold niet voor grote delen van Azië en Nederlands-Indië¨. Japan had zich nog niet overgegeven en in de Pacific woedde nog steeds een bloedige oorlog. Van Port Said loodste ze door het Suezkanaal en over de Rode Zee naar Aden, waar ze op 28 mei aankwam.

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week. Voor nog geen 5 euro per maand heeft u al een abonnement.

Uit de krant