Afbeelding
Foto: pr

Veertien jaar cel en tbs geëist voor doodschieten Amir (22)

Algemeen

Het Openbaar Ministerie eist veertien jaar cel tegen de 19-jarige verdachte van de dodelijke schietpartij in de Talmastraat van 21 mei vorig jaar. 

De verdachte zei dinsdag tijdens de rechtszaak dat hij zich na het eerste schot niets meer kan herinneren. Dat betekent dat dus ook niets bekend is over zijn gemoedstoestand, hield de officier van justitie de rechtbank voor. ‘Daarom moeten we het doen met de feitelijke bevindingen uit het dossier’, ging hij verder. ‘Daaruit blijkt dat het slachtoffer wegrende, verdachte had toen ook kunnen weggaan. Maar hij achtervolgde het slachtoffer, zeker een minuut of 4 tot 7, en schoot toen nog twee keer. Hij heeft zich al die tijd kunnen bedenken, maar deed dit niet. Wat mij betreft is dan sprake van voorbedachte rade, dus moord.’

Volgens deskundigen is bij verdachte duidelijk sprake van meerdere stoornissen en is de kans op herhaling groot als hij niet wordt behandeld. Vooral omdat hij zelf geen enkel inzicht en geen hulpvraag schijnt te hebben en zelfs weer wil gaan blowen als hij vrijkomt. ‘Daarom is tbs met dwangverpleging de énige manier om de risico’s voor de samenleving te beperken’, sloot de officier van justitie zijn oordeel af.

Hij eiste tegen verdachte een gevangenisstraf voor de duur van 14 jaar en oplegging van de maatregel tbs met dwangverpleging. Op woensdag 17 april doet de rechtbank uitspraak.

Uit de krant