K4 met v.l.n.r. Sonja, Karin, Ilse en Fleur. | Foto: Kees Jonker
K4 met v.l.n.r. Sonja, Karin, Ilse en Fleur. | Foto: Kees Jonker Foto: kees jonker

K4 eindelijk samen op het basketbalveld

Sport

Het geduld van de liefhebbers van vrouwenbasketbal werd de afgelopen jaren danig op de proef gesteld. Komende zaterdagavond wordt het lange wachten beloond: vier zussen uit één gezin die samen op het wedstrijdformulier staan. Hoogste tijd om Karin, Sonja, Fleur en llse uit te nodigen voor een gesprek over hun unieke hereniging in het shirt van Sportiff Grasshoppers.

Door Jaap Kloos

De studio van RTV Katwijk ademt basketbal. Er heerst een ontspannen sfeer, in tweetallen druppelen de vier zussen de gespreksruimte binnen. Fleur en Sonja arriveren keurig op de afgesproken tijd. ‘Die andere twee zijn onderweg en komen er ook snel aan’, meldt Sonja op een bijna verontschuldigende toon. 

Opvallende overeenkomst: alle zussen laten zich graag bedienen met een kopje thee. Vier keer Kuijt aan één tafel, het heeft iets weg van een kleine familiereünie. Of wij ooit als viertal zijn geïnterviewd? Fleur: ‘In het verre verleden hebben we een keer bij ons thuis met iemand van de basketbalbond gesproken, maar naar mijn weten is dat interview nooit gepubliceerd’. Het is een uitspraak waarmee ze de lachers op haar hand krijgt. 

Hoewel het kwartet al jarenlang een bekende verschijning is in de basketbalarena kwam het nimmer tot K4, vier zussen die samen spelen in het vlaggenschip van Sportiff Grasshoppers. ‘Ik zat er al een tijdje op de wachten, eindelijk is iedereen weer terug op zijn plek’, vertelt Sonja met een glimlach.

Als nummer twee uit het nest was Sonja (30) als enige honkvast. Ze is al jarenlang onafgebroken een vaste waarde in het geel-zwarte shirt van de Katwijkse basketbalreus. De oudste van het gezelschap Karin (32) koos in de bloei van haar carrière voor een avontuur bij Batouwe basketbal en verbleef daarna nog meerdere jaren in het buitenland. Ze keerde in de zomer van 2019 weer terug met een rugzak vol mooie herinneringen, prijzen en ervaring. Fleur (27) deed juist in 2019 een stap terug om zich met het Nederlands team 3x3 full-time te kunnen focussen op de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio. 

Ilse (24) koos uitgerekend vorig seizoen voor een nieuwe uitdaging bij het Duitse Herner TC maar is inmiddels ook weer teruggekeerd naar de kust. ‘Het was zeker geen bewuste keuze om weer terug te gaan naar Katwijk, wetende dat ik dan zou kunnen samen spelen met mijn drie zussen. Ik wilde graag terug naar Sportiff Grasshoppers omdat ik hier met mijn vriendinnen kan spelen’, legt de jongste telg van het gezin uit. 

Zus Karin acteerde trouwens ook in het shirt van Herner TC en merkte dat ze in Duitsland bekend waren met haar basketballende zusjes. Lachend: ‘Ja, daar vroegen ze inderdaad wel eens naar. Ik heb ze daar aanbevolen, maar ze wilden niet allemaal...’

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week. Voor nog geen 5 euro per maand heeft u al een abonnement.

Uit de krant