Dicky en Ria stralen bij de 55-jarige verjaardag van Kat-Rijn. | Foto Gwen Ouwehand
Dicky en Ria stralen bij de 55-jarige verjaardag van Kat-Rijn. | Foto Gwen Ouwehand Foto: Gwen Ouwehand

Kat-Rijn bestaat 55 jaar

Algemeen

Stichting seniorenbelangen Kat-Rijn viert dit jaar haar 55-jarige bestaan. De stichting organiseert wekelijks verschillende activiteiten waar senioren aan mee kunnen doen. Nu ze dit 55 jaar hebben gedaan, is het tijd om de stichting weer een keer in het zonnetje te zetten.

Door Gwen Ouwehand

Eind maart in 1968 kwamen er gesprekken op gang tussen de kerkelijke organisaties RK Caritas instellingen, de Nederlandse Hervormde diaconie en de Gereformeerde diaconie. Hieruit bleek dat in Katwijk aan den Rijn behoefte was aan een gezellige sociëteit voor ouderen. Begin november werd de akte getekend voor de oprichting van ‘Stichting seniorenbelangen Kat-Rijn’.

Minder, maar leuk

‘De stichting is begonnen in de Kleine Joannes’, vertelt Dicky de Jong, secretaris en penningmeester. Daar was het aanbod van activiteiten nog veel groter. ‘Door financiële redenen moesten we verhuizen. Nu zitten we in De Coligny en hebben we wat minder ruimte. Daarom hebben we wat minder, maar wel leuke activiteiten’. Van schilderen tot aan bridgen en van yoga tot aan line-dance.

Verder is er vier keer per jaar een bingomiddag die onder leiding staat van het derde bestuurslid Wil Neijenhuis, die zich ook bezighoudt met de technische zaken bij Kat-Rijn.

Wekelijks komen er genoeg ouderen met plezier langs om deel te nemen aan één van de activiteiten. ‘We merken wel dat het minder wordt. Daar hebben niet alleen wij last van, maar ook koren en kaartclubs.’ Dat vinden ze jammer. ‘We moeten tegenwoordig al langer werken en voelen ons daarom minder snel senior genoeg om dit soort dingen te doen’.

Toch hebben ze nog rond de 350 aangemelde leden, waarvan er zo’n 250 leden wekelijks naar binnen wandelen voor een activiteit. Toch hopen ze wat meer mensen aan te kunnen spreken met de stichting.

Gezelligheid 

Wat de stichting vooral hoopt te bereiken, is het brengen van gezelligheid. ‘We willen mensen op hun gemak stellen. Op die manier hopen we ze te verbinden en eenzaamheid te verminderen door actief bezig te zijn, legt Ria Zitman uit, tegenwoordig voorzitter van Kat-Rijn.

Ze zegt dat ze goed opletten op het feit of iedereen zich nog wel goed voelt. ‘Dicky stuurt meestal een kaartje als mensen even niet kunnen komen omdat ze ziek zijn. We vinden belangrijk om dat in de gaten te houden, zodat we daar wat extra aandacht aan kunnen besteden’, voegt Ria er aan toe. Ze zegt dat de mensen dat ook waarderen.

‘De gezelligheid staat bij ons vaak bovenaan. Dat zie je terug in de groepen. Ze hebben het goed met elkaar. De sfeer is goed en men komt graag weer bij ons terug.

Vrijwilligers

Wat zou Kat-Rijn zijn zonder vrijwilligers? Dinie Neijenhuis, coördinator van de vrijwilligsters, houdt het reilen en zeilen van de koffieschenkers in de gaten. Zij zorgen iedere keer weer dat de koffie/thee klaarstaat bij de activiteiten.

Hoogtepunten

Ook al hebben Ria en Dicky niet de gehele 55 jaar van Kat-Rijn meegemaakt, is er alsnog ruimte voor vele hoogtepunten. ‘Voor mij was dat dan toch wel het vijftigjarige jubileum’, vertelt Ria. ‘We hebben toen gevaren op de Randmeren. Op de boot was er koffie, gebak en het koor ging zingen. Dat was een fantastische dag.’

Dicky is het met Ria eens. ‘Maar het is ook de voldoening die het geeft als je ziet dat de mensen het naar hun zin hebben. Dat geeft mij zoveel energie. Als een zaal vol met leden lekker zit te kaarten en ik fiets daarna naar huis denkend aan het feit dat alles weer goed is gegaan. Dat is voor mij elke keer weer een hoogtepunt.’

Nieuws en jubileum

Om de stichting wat nieuw leven in te blazen, heeft Kat-Rijn een nieuwe website gelanceerd. Deze is afgelopen maandagochtend online gegaan en is gemaakt door Toon van den Ende. ‘Hier staan al onze activiteiten met de bijhorende docenten en wat extra informatie. Het is zeker de moeite waard om een keer een kijkje op de website te nemen!’ zegt Dicky.

Een officieel feest geven ze niet voor het 55-jarige bestaan, maar ze willen wel graag hun deelnemers bedanken met een bakje koffie. De yoga-deelnemers krijgen een roos. ‘Je hebt vrijwilligers nodig om het te doen, maar ook deelnemers die deelnemen aan de activiteiten’, zegt Ria.

‘We steunen elkaar, doen wat we kunnen en zijn betrokken’

‘Wat dat betreft zijn we een echte gezelligheidsclub en onder leiding en verantwoordelijkheid van het bestuur. Daarom is ons uitgangspunt vooral: samen zijn we sterk. We steunen elkaar, doen wat we kunnen en zijn betrokken.’

Interesse om deel te nemen of in vrijwilligerswerk bij Kat-Rijn? Neem vooral een kijkje op www.gezelligkatrijn.nl en schroom niet om Dicky of Ria een berichtje te sturen.

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement.

Uit de krant