| Foto: Gemeente Katwijk.
| Foto: Gemeente Katwijk. Foto: gemeente Katwijk

Waar komen de Paarden?

Algemeen

‘Vensters in het landschap’; de drie levensgrote stalen paarden die langs de Tjalmaweg stonden, zijn al een tijdje opgeslagen door de gemeente. Met de aanleg van de verdiepte en verbrede N206 bij Valkenburg verdwenen de paarden in de opslag - nadat ze korte tijd verduisterd waren.

Door Marc Wonnink

Nu de N206 bijna gereed is, rijst de vraag: waar moeten de Valkenburgse Paarden komen te staan? 

Contractueel zou bepaald zijn, op het viaduct Valkenburg-West. En dat is precies wat Kimberly van der Nagel van het CDA niet ziet zitten. 

De ‘paardenfluisteraar van de raad’, zoals wethouder Mostert haar gekscherend noemde, vroeg aan de wethouder of de paarden op een mooie plek terug gezet konden worden. ‘Terug waar Valkenburgers ze kunnen zien’, sprak het raadslid. ‘Als ze geplaatst worden op een viaduct, zijn het geen ‘vensters in het landschap’ meer, zoals de kunstenaar het kunstwerk heeft genoemd.’ Kunstenaar Alice Helenklaken is ook niet blij met de plek volgens het raadslid. ‘De tijd dringt nu. Onze vraag; waar komen onze paarden te staan?’

Contact kunstenaar
Wethouder Gerard Mostert zegt in contact te zijn met de kunstenaar. ‘Op korte termijn gaan we in overleg met de kunstenaar om een locatie te bepalen. We zijn nu al wel in beeld aan het brengen wat technisch haalbaar is.’ 

Wethouder Mostert antwoordde op de vraag over of het contractueel vastgelegd is waar de paarden moeten komen, dat nog te moeten uitzoeken. 

‘We zijn in overleg met de kunstenaar, en ik hoor wat u gezegd heeft.’

Uit de krant