| Foto: Aad van Duijn
| Foto: Aad van Duijn Foto: Aad van Duijn

Cultuurhuis Emmaplein definitief van de baan

Algemeen

De nieuwe eigenaar van de winkelpanden aan het Emmaplein in Katwijk aan Zee, Het Hoekje BV, onderhandelt niet verder met de gemeente over een mogelijke vestiging van een cultuurhuis aan het Emmaplein. Daarmee valt er na meerdere jaren definitief een doek over diverse plannen om aan de oostzijde van het plein een cultuurhuis met als onderdelen een bibliotheekvestiging, te realiseren. De nieuwe eigenaar motiveert zijn besluit ‘vanwege het niet lukken van een zinvol gesprek met het gemeentebestuur hierover’. De gemeente komt later met een reactie op het nieuws.

Door Aad van Duijn

De gemeente heeft plannen om op het Emmaplein een dependance van het nieuwe Cultuurbedrijf te vestigen, waar de bibliotheek onder valt. Die plannen zijn verbonden met de vestiging van dat Cultuurbedrijf in de Burgt in Rijnsburg. Over de vestiging aan het Emmaplein onderhandelde de gemeente, zonder succes, eerder met de vorige eigenaar. Met de nieuwe eigenaar gaan de onderhandelingen ook niet lukken.

Cultuurbedrijf
Het gemeentebestuur is sinds meerdere jaren bezig om tot een definitief voorstel te komen voor de herhuisvesting van de bibliotheek, de muziekschool en K&O en dat in relatie tot de oprichting van een nieuw Cultuurbedrijf. Het samengaan van deze culturele instellingen zou de slagkracht vergroten en het geheel, zo is de motivatie, van grotere betekenis kunnen laten zijn voor de gemeenschap.

De discussie over de start van een cultuurhuis is niet nieuw. Vanaf 2006 zijn meerdere plannen gepresenteerd en diverse locaties gesuggereerd, variërend van de Zanderij, het Andreasplein, de Noordzeepassage en een plek op de Voorstraat. Van recenter tijd zijn de plannen voor het realiseren van een vestiging, wel of niet in samenwerking met gevestigde detaillisten, op het Emmaplein. 

Potentiële huurders
Een woordvoerder namens het Hoekje BV geeft deze week aan dat een vesting aan het Emmaplein nu definitief van de baan is.

Reactie gemeente, ‘huur te hoog’
Volgens de gemeente zijn de gesprekken spaak gelopen op de hoge huurprijs die gevraagd werd, ‘We hebben eerst gesproken over huur van de ruimte, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Toen deze huur veel te hoog bleek, in vergelijking met de huur die de vorige eigenaar in rekening wilde brengen, zijn we gaan kijken naar de optie koop. Na een taxatie heeft de gemeente op basis van de onafhankelijke taxatie een passend eerste bod gedaan.’

De eigenaar wilde hierna volgens de gemeente niet meer in gesprek. ‘De gemeente hecht aan een reële prijs die past bij de taxatiewaarde, wettelijke regelingen en een uitgave van gemeenschapsgeld.’ Wethouder Sonny Spek zegt hierover: ‘We hebben te maken met gemeenschapsgeld en daar gaan we zorgvuldig mee om. De deur voor verdere gesprekken over het Emmaplein staat voor ons nog altijd open. Als een tegenbod uitblijft, gaan we vanaf 15 februari samen met de bibliotheek, de muziekschool en K&O op zoek naar andere mogelijkheden om goede culturele voorzieningen en plekken van ontmoeting in onze dorpen te realiseren. Dat is en blijft het doel van het college.’

Meer in De Katwijksche Post van komende donderdag.

Uit de krant