Archief
Archief Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Buschauffeurs gaan week lang staken

Algemeen

Buschauffeurs in de regio gaan vanaf volgende week maandag opnieuw landelijk staken. De staking duurt vijf dagen, maakt vakbond CNV bekend. Een ultimatum dat de vakbond aan de werkgevers in het openbaar vervoer stuurde, is verlopen. Vakbond FNV heeft zich aangesloten bij de staking.

‘De chauffeurs kunnen nu niks anders meer, dan staken om van zich te laten horen. Dat doen ze liever niet, ze willen liever hun passagiers vervoeren. Dat ze het toch doen, zegt hoe ernstig de situatie is’, aldus Marijn van der Gaag van de FNV. ‘Door de hoge inflatie komen de chauffeurs volgens de vakbond amper rond. Daarbij is door personeelstekort de werkdruk torenhoog, waardoor een op de vijf chauffeurs ziek is en dat zorgt voor nog meer werkdruk.’

Twee weken geleden waren er ook stakingen in het streekvervoer, nadat de cao-onderhandelingen waren afgebroken. De werkgevers hebben een loonsverhoging van 8 procent voorgesteld, maar de vakbonden eisen een loonsverhoging die gelijk is aan de (hogere) inflatie.

Tijdens de eerdere staking deze maand, waaraan alleen de FNV meedeed, viel 40 procent van het streekvervoer uit. Het is onduidelijk hoeveel procent van het streekvervoer vanaf maandag zal rijden.

Uit de krant