Met de witgoed inruilactie kan een oude wasmachine worden ingeruild voor een energiezuiniger exemplaar. | Foto: CvdS
Met de witgoed inruilactie kan een oude wasmachine worden ingeruild voor een energiezuiniger exemplaar. | Foto: CvdS Foto: CvdS

Gemeente start witgoed inruilactie

Algemeen

Om inwoners met een laag inkomen nog meer te helpen de energiearmoede te bestrijden, komt de gemeente Katwijk met een witgoed inruilactie. Een oude koelkast of wasmachine kan dan ingeruild worden voor een energiezuiniger model. Dat wordt gefinancierd dankzij een bijdrage van bijna 440.000 euro van de Rijksoverheid. Dat is vorige week donderdag besproken in de raadsbijeenkomst.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad besprak donderdag de ‘tweede specifieke uitkering energiearmoede’. Die uitkering komt van het Rijk. Begin dit jaar ontving Katwijk een bedrag van zo’n 220.000 euro ‘ter ondersteuning van huishoudens met een laag besteedbaar inkomen die te maken hebben met hoge energielasten’.

Dat bedrag is besteed aan energiebespaarboxen, de inzet van de klushulp en de energiecoach.

De tweede bijdrage wil het college van burgemeester en wethouders gebruiken voor een witgoed inruilactie. ‘Oud witgoed (niet energiezuinig) kan worden ingeruild voor een gelijkwaardig apparaat met energiezuinig label, zoals een koelkast, diepvries, koel-vriescombinatie en wasmachine’, staat in het voorstel. Het hoe en het wat moet nog worden uitgewerkt.

Lees meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Uit de krant