Foto: Marc Wonnink
Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

‘Met twee seconden hebben ze een fiets open’

Algemeen

Dit jaar zijn al 402 fietsen gestolen, ten opzichte van 205 een jaar eerder. Met die schokkende cijfers kwam politiechef Peter Koot vorige week donderdag naar de gemeenteraad. ‘Ik wil het wel van de daken afroepen, mensen moeten niet eigenwijs zijn, maar een tweede slot kopen.’

Door Marc Wonnink

Om zijn betoog bij te zetten hadden de politie en de burgemeester een sleuteltje meegenomen. Naar verluid in Poolse fietsenwinkels gewoon te koop. Met zo’n sleutel is elk AXA-slot binnen twee seconden open. ‘Mensen moeten niet eigenwijs zijn, maar een tweede slot kopen’, sprak Koot. Vooral de Boulevard en het centrumgebied in Katwijk aan Zee zijn rode vlekken op de kaart. Op warme zomerdagen worden veel fietsen gestolen. 

Koot: ‘Men moet beseffen, als je de fiets neerzet daar zonder extra slot, is er grote kans dat ‘ie gejat wordt. Dan moet je ook niet piepen dat de politie er niks aan doet. De politie kan zich hier niet tegen wapenen. Die sloten deugen niet.’ ‘Ik heb een aantal slachtoffers gesproken. Een dame had de fiets in het zicht gezet, bestelde wat te drinken bij een strandtent, en binnen een minuut was haar fiets weg. Zo snel gaat het.’ 

Koot wil iedereen op het hart drukken echt een los kabelslot te kopen. En het liefst de fiets nog vastmaken aan een voorwerp.

Bewaakte fietsenstalling
Burgemeester Cornelis Visser vulde nog aan dat er medio volgend jaar een voorstel komt naar de gemeenteraad voor een bewaakte fietsenstalling in het centrum. Hoe dat eruit komt te zien, is nu nog te vroeg om te zeggen.

Uit de krant

Uit de krant