Afbeelding

Snel geld? Shitzooi!

Algemeen

Tweedejaars leerlingen van het Pieter Groen College gingen afgelopen dinsdag aan de slag met het lesprogramma Shitzooi 2. Dit was tevens het startsein voor dit preventieve lespakket. Het kreeg een extra officieel tintje door de aanwezigheid van het bijna voltallige college.

Door Cor de Mooy

‘Als je een rel trapt in Katwijk, dan krijg je de hele landelijke pers over je heen. Als je iets positiefs doet, dan is die ver te zoeken’, schamperde burgemeester Cornelis Visser. Hij toonde zich trots over het kersverse lespakket van Katwijkse makelij. Hij kon niet nalaten te memoreren dat de eerste editie, eveneens gemaakt in Katwijk, in 2019 werd bekroond met de Hein Roethofprijs.

Shitzooi 2 is ontwikkeld door Kocon en een Katwijks productieteam. Het interactieve lespakket heeft als doel om de schooljeugd preventief kennis te laten maken met fenomenen als geldezel, het dealen in drugs, afpersing, chantage en bedreiging met wapens.

‘In de praktijk zie je steeds vaker dat er een drietrapsstructuur wordt toegepast. De grote criminelen zetten jongeren in om van jongeren gebruik te maken’, legt Annebet Moolenburgh uit. ‘Eén stap in dat wereldje en je komt er nooit meer uit’.

Het programma kan door de leerlingen individueel gevolgd worden op de tablet of mobiele telefoon. Zij kiezen een personage. Deze jongere werkt zich in de nesten. Daarmee worden zij geconfronteerd met de harde realiteit en uitgedaagd tot nadenken. Wat zouden ze zelf doen? Hoe zouden ze zelf het oplossen?

Het programma is vooraf getest op het Pieter Groen maar ook bij JB Lorenz. De score was veelbelovend.

De eerste editie is al op meer dan honderd scholen in Nederland en België gebruikt. Een derde is al in ontwikkeling. Die is gericht op het mentale welzijn van jongeren.

Uit de krant

Uit de krant