Het CDA doet opnieuw een oproep voor schaaktafels in de openbare ruimte. | Foto: Marc Wonnink
Het CDA doet opnieuw een oproep voor schaaktafels in de openbare ruimte. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

CDA: schaaktafels in openbare ruimte

Algemeen

Vorig jaar heeft de CDA-fractie via politieke vragen aandacht gevraagd voor onder meer het initiatief om Urban Chess te introduceren in Katwijk; schaaktafels in de openbare ruimte. En die partij doet nu een hernieuwde oproep aan het college van burgemeester en wethouders.

Door Marc Wonnink

Uit onderzoek blijkt dat het helpt bij bevordering van sociale cohesie, integratie en het is goed voor de mentale gezondheid en zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten. Ook wordt Urban Chess genoemd in relatie tot dementie. Men kan er actief mee blijven, het brein fithouden en anderen ontmoeten.

Intussen staan er openbare schaaktafels op meer dan 115 locaties in Nederland. Ook in de regio rukt het schaken in de openbare ruimte op zoals in Sassenheim en Voorhout. Vorig jaar antwoordde het college dat er nog geen geld beschikbaar was voor schaaktafels.

Nu er in Katwijk een schaakclub is opgericht, doet het CDA een hernieuwde oproep. ‘Van de contactpersoon hoorden wij dat er in korte tijd al 10 senior geïnteresseerden (er worden er meer verwacht) en 7 jeugdleden zijn. Ook vernamen wij dat er vanuit deze hoek grote belangstelling is voor schaak-damtafels in de openbare ruimte.’

De schaakclub opereert vanuit het gebouw van de Wijkvereniging Noord Noord-Oost aan de E.A. Borgerstraat in Katwijk aan Zee. Volgens het CDA een mooi moment om een pilot te starten met een openbare schaaktafel bij de wijkvereniging.

Uit de krant

Uit de krant