Afbeelding

Open dag in het AZC

Algemeen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Vluchtelingenwerk Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer & Vertrek nodigden afgelopen zaterdag iedereen uit om tijdens de jaarlijkse nationale burendag een kijkje in het AZC van Katwijk te nemen.

Door Gwen Ouwehand

Ondanks dat ze schrijven dat iedereen welkom was, stelden de organisaties vanwege de privacy niet op prijs dat de pers hiervan verslag zou doen. Om de lezer ook een idee te geven van wat er op deze dag allemaal te doen was, zijn we toch even langsgegaan.

Druk programma
De sfeer zit er vanaf 1 uur gelijk al goed in. Kinderen spelen buiten op luchtkussens, je wordt begroet door mensen met klederdrachten en een geur van etenswaren komt gelijk op je af wanneer je de recreatieruimte betreedt.

Een werknemer van het COA vertelt wat er straks in deze ruimte zal gaan gebeuren. Zo gaat er een bewoner rappen, komt er een Koerdische band optreden en zal er een modeshow plaatsvinden. Doorgaans kun je je haren laten vlechten en henna op je handen krijgen. Daarnaast kun je je inschrijven voor rondleidingen die op bepaalde tijdstippen plaats zullen vinden.

De rondleiding
Tijdens de rondleiding begeleidt een werkneemster van COA ons door de woonruimtes van de bewoners heen. Hier vertelt ze wat over de leefruimtes, laat ons de keukens zien en vertelt wat over de hygiëne. De bewoners luisteren af en toe mee naar een stukje van het verhaal.

Ook over het gebouw van de huisartsen, de schoolgebouwen en het kantoor van COA en Vluchtelingenwerk Nederland wordt wat uitgelegd.

Groot feest
Eenmaal weer terug in de recreatieruimte zie je aan de lege schalen dat er heel wat geproefd en gegeten is. In het midden heeft een grote groep mensen zich verzameld die met lachende gezichten danst op muziek. Daarmee is de toon voor de rest van de dag gezet.

Uit de krant