Afbeelding

Katwijker Havendagen met Skarrel en Ruifelmarkt in de Zwaaikom

Algemeen

De eerste editie van de Katwijker Havendagen met een Skarrel en Ruifelmarkt in de Zwaaikom/Prins Hendrikkade vindt plaats op zaterdag 17 september. Skarrelen en Ruifelen is precies wat de organisatoren Martina Krijgsman-Schut en Arina van der Bent voor ogen hebben. Om 11.00 uur start de markt met de officiële opening van Double Trouble Darts aan de Haven 7 door Wethouder Sonny Spek. Een bijzondere dartwinkel die gerund wordt door mensen met een arbeidsbeperking en hun begeleiders. 

Gedurende de dag zijn er diverse maritieme demonstraties, oude ambachten en een foto-expositie die in het teken staat van rederijen. De avond wordt afgesloten met een hengelwedstrijd voor de Jeugd waarbij de winnaar met een grote beker en een abonnement op het visblad Beet naar huis gaat.

Oude ambachten
Er valt veel te zien en te doen op 17 september in en rond de Haven en Zwaaikom van Katwijk. Altijd al een nettenbreier en boetster, Palingroker en makreelrookster, staaldraad splitser of kniepertjes bakster aan het werk willen zien? 20 oude ambachten, demonstraties, een braderie, een kofferbakverkoop, een maritieme foto-expositie en aansluitend een hengelwedstrijd voor de Jeugd i.s.m Hengelsport Ons Stekkie zijn de ingrediënten voor een mooi nieuw evenement waarvan de organisatoren hopen dat dit jaarlijks zal gaan terugkeren. Waar veel evenementen bijna niet meer kunnen draaien vanwege het gebrek aan vrijwilligers, maken de organisatoren zich absoluut geen zorgen.

‘Ons evenement wordt net als het G-Feest tijdens het Noordzee Zomerfestival gedraaid met mensen met een arbeidsbeperking en hun begeleiders’, vertelt Martina. ‘Leren door te participeren en doen zonder ze te overschatten en overvragen. Dat vraagt veel voorbereiding en planning.’ Door de ruime ervaring en samenwerking met deze doelgroep kijken Martina en Arina uit naar deze bijzondere dag.

Jeugdviswedstrijd
Er liggen 25 oude beurtschepen aan de kade, ook van het type Katwijker, die voor en na de oorlog de haring en netten (boeltjes) van Katwijk naar IJmuiden en terug voeren. Er is een tafel met diverse vissoorten uit de Noordzee, de families Krijgsman, Messenmaker, Kuijt, Parlevliet en Van der Plas en Schelpenhandel van Rijn hebben foto’s en informatie verzorgd voor de Maritieme foto-expositie en diverse Nederlandstalige artiesten zullen het evenement muzikaal omlijsten.

In de vijver van de Zwaaikom kiezen maar liefst 1000 eendjes het ruime sop voor een vermelding in het Guiness Book of Record. Sluitstuk van de Skarrel en Ruifelmarkt is de befaamde Jeugdviswedstrijd van Hengelsport Ons Stekkie. Van 17.30-19.00 uur proberen jeugdigen tot en met 14 jaar onder aanmoediging van ouders, opa’s en oma’s een visje binnen te halen. Deelname aan de viswedstrijd, lokvoer en maden zijn gratis, aanmelden is verplicht bij Ons Stekkie. Iedere deelnemer krijgt een medaille en een zoete versnapering van ’t Smausje.

Wil jij mee skarrelen op de markt? Voor een gratis grondplek of het huren van een kraam (25 euro) voor de rommelmarkt aanmelden bij arinavanderbent@gmail.com Voor de kofferbakverkoop (15 euro) aanmelden bij arenda@beslagkom.nl Ruifelen om zeker te zijn van een plekje op de markt of deelname aan de jeugdviswedstrijd.

Uit de krant