Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Martin Noort van Herberg Welgelegen-Herberg Thuis.</p>

Martin Noort van Herberg Welgelegen-Herberg Thuis.

(Foto: pr)

Steun bij Mantelzorg – Herberg Thuis

Waarom is het voor mantelzorgers zo moeilijk om een beetje extra hulp aan huis te krijgen, vroeg Martin Noort zich af. 

Het idee voor Herberg Thuis – een platform waarop mantelzorgers en Buddies elkaar makkelijk kunnen vinden – was geboren. “Mantelzorgers staan 24 uur per dag aan. Dat houdt niemand vol.”

Bos aan formulieren
“Een mantelzorger die een beetje extra ondersteuning aan huis wil regelen, moet zich eerst door een bos aan regeltjes en formulieren worstelen”, weet Martin. “Terwijl we ouderen, die de samenleving zó lang hebben gediend, toch juist in de watten zouden moeten leggen.”

Tijdens een maandelijks koffiemoment dagdroomt Martin samen met Cees van der Meij, over een betere wereld.

‘Dat moment is voor ons nog niet daar’


“Zou het niet tof zijn, fantaseerden wij, als er gewoon héél laagdrempelig en simpel een aanvullende dienst vanuit Herberg Welgelegen zou komen, die mantelzorgers een stukje ontzorgt. Met dezelfde spirit en hetzelfde ideaal.”

App voor babysitters
Op dat moment stuit Martin op een app voor babysitters, die jonge gezinnen helpt om op een laagdrempelige en flexibele manier een vertrouwde oppas te regelen. “Waarom niet die bestaande technologie gebruiken, om mensen die extra zorg zoeken te koppelen aan mensen die graag voor anderen willen zorgen? Zo is Herberg Thuis geboren.”

Het idee is simpel, legt Martin uit. “Wij belasten de mantelzorger niet met ingewikkelde formulieren. Als mantelzorger kies je zelf een buddie uit, die door Herberg Thuis is gescreend en getraind. Als het tijdens de kennismaking klikt, bepaal je zelf wanneer en hoe lang de buddie aan huis komt om de zorg over nemen. Op de manier waarop jouw vader, moeder of partner dat het liefste wil. Zodat je zelf even op adem kunt komen, kunt gaan fietsen, zingen bij een koor, of dat wat het leven de moeite waard maakt. Ondertussen regelen wij alle administratieve zaken.”

Martin weet dat veel mantelzorgers het lastig vinden om de zorg voor hun zieke partner of ouder uit handen te geven. “Dat vinden we aan de ene kant een mooie eigenschap, want daar spreekt compassie, liefde en zorg uit. Tegelijkertijd moeten we allemaal weleens de zorg uit handen geven, als we bijvoorbeeld een been breken. We zien dat het een proces is, waarbij je stap voor stap een beetje durft los te laten.”

Enthousiasme in de zorgwereld
Zorgprofessionals en casemanagers reageren: ‘Hier is echt behoefte aan’. Thuiszorg heeft geen tijd voor dat kopje koffie; geweldig als er een club is die juist dat organiseert. Ook de mantelzorgers die ik ken vanuit Herberg Welgelegen zijn er blij mee.”

Herberg Thuis
Geen mantelzorg is je te veel. Maar dat wordt het soms wel.
Dan zijn er gelukkig Buddies die bijspringen. Voor een keertje of wat vaker.

Kijk op www.herbergthuis.nl of bel 06 271 236 06 voor steun bij mantelzorg.

Da’s vertrouwd.


Door: Charlotte van Egmond