Deze kreeft werd in Rijnsoever waargenomen. | Foto: Arnold Meijer
Deze kreeft werd in Rijnsoever waargenomen. | Foto: Arnold Meijer Foto: Arnold Meijer

Invasieve exoten in Katwijkse sloten

Algemeen

‘Hee, wat loopt daar nou?’ Dat moet natuurkenner Arnold Meijer in eerste instantie gedacht hebben toen hij aan de slootkant bij zijn huis in Rijnsoever een rivierkreeft zag. Ook in een sloot aan de rand van de Rijnsburgse wijk Frederiksoord is deze uitheemse diersoort al gespot. Deze kreeftachtige valt onder de categorie ‘invasieve exoten’.

Door Cor de Mooy

‘Twee of drie heb ik er in ieder geval gezien’, zegt Arnold. ‘Ga er dan maar vanuit dat er nog veel meer zitten. ‘Bij ons uit de sloten zijn er heel wat waterplanten en vissen verdwenen. Er zaten in de sloot achter mijn huis ooit veel vissen, maar die zijn nu wel verdwenen. Het heeft er veel van weg dat die kreeften toch wel de schuldigen zijn.’

Invasief
De grootste verspreiding komt toch wel door de aquariumhandel. Rivierkreeften waren, tot de verkoop hiervan verboden werd, populaire dieren om te houden in aquaria. De meeste exemplaren zijn in onze provincie te vinden, maar ook in Utrecht en Noord-Holland. Experts schatten dat het al zou gaan om miljarden kreeften. ‘De bron vormen de veenweiden in het Groene Hart’, legt ecoloog Leon Boon uit.

‘Het is bijna geen halt meer toe te roepen’, verzucht Boon. De kreeften planten zich in ongekend tempo voort. Meerdere keren per jaar. ‘Bestrijden is eigenlijk een ondoenlijke zaak. En als mens zijn we hier debet aan.’

Van natuurlijke vijanden heeft het beestje weinig te duchten. Het schaaldier staat weliswaar steeds vaker op het menu van meeuwen, reigers, aalscholvers futen en grotere roofvissen. ‘Maar dat staat in geen enkele verhouding’, weerlegt Boon dit sprankje hoop.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Uit de krant