Afbeelding
Foto: PR

Markt Groot Valkenburg

Algemeen

Op zaterdag 11 juni aanstaande staat de Valkenburgse Dorpsweide in het teken van de markt ‘Groot Valkenburg’. Vanaf 10.00 uur presenteert niet alleen het Valkenburgse verenigingsleven zich, maar ook een aantal Valkenburgse ondernemers is aanwezig.

Er is van alles te zien en te doen voor jong en oud. Het initiatief komt van IJsclub Nooitgedacht. Wat begon als een idee in coronatijd, is uitgegroeid tot een gezamenlijk Valkenburgs feest. De toegang tot de markt is gratis.

Voltooiing van ‘t Duyfrak
Het was op een zomerse avond in augustus 2021, waar corona hét onderwerp van de dag was in de Nederlandse media. Dat gold ook voor het dagelijks bestuur van de IJsclub Nooitgedacht, die vergaderde over het komende winterseizoen. Het bestuur liet haar gedachten gaan over de Dorpsweide, waar de ijsbaan en het clubhuis zich bevinden, en de woonwijk ‘t Duyfrak. 

Het bestuur was het er snel over eens: Er mag best eens wat georganiseerd worden in de Dorpsweide. Maar hoe nu verder? Een datum werd geprikt, en het bestuur nodigde enkele organisaties uit voor een avondje brainstormen: de vaste huurder van het clubgebouw, de afdeling Jeugd van het Welzijnskwartier, de stichting JIVAK, die organisatorisch veel knowhow in huis heeft en de stichting Sport Speeltuin Dorpsweide, een stichting die vanuit de Duyfrak-bewoners ontstaan is en die enkele jaren geleden een aantal sport en training toestellen heeft gerealiseerd in de Dorpsweide. 

Een avondje brainstormen leverde ideeën genoeg op om iets te organiseren dat ook nog eens financieel haalbaar zou zijn: een markt door en voor Valkenburgers, met ondernemers, stichtingen en verenigingen.

Krachten bundelen
De kamer van Koophandel is benaderd en zo lag er een lijst met alleen maar potentiële standhouders uit Valkenburg. Na een selectie gemaakt te hebben zijn de uitnodigingen verzonden om deel te nemen aan deze markt. Aan de andere kant is de wijkraad van Valkenburg, de ondernemersvereniging Valkenburg en het Fonds1818 aangeschreven om deze Valkenburgse activiteit financieel te ondersteunen. In januari 2022 meldde Oranje Vereniging Wilhelmina zich om mee te denken en mee te organiseren. Februari 2022 was de algehele oplevering van ‘t Duyfrak. Wegens de corona maatregelen konden de festiviteiten toen niet doorgaan. Het samenvoegen van de activiteiten met ‘Markt Groot Valkenburg’ op 11 juni aanstaande was de best denkbare oplossing.

Bomvol programma
Deze bundeling van krachten heeft ertoe geleid dat er op zaterdag 11 juni een bomvol programma te beleven is in de Dorpsweide én op ‘t Duyfrakplein.

Naast de 45 standhouders zijn er verschillende sportieve activiteiten: boks-, en bootcampclinics, het 5X5 voetbaltoernooi en de waterstormbaan door de visvijver. Voor de amateur banketbakker, is er de Heel Valkenburg Bakt wedstrijd met de opdracht ‘Rood Geel’ en de eerste prijs is een tweetal bakboeken van Rutger, te weten Rutger Bakt en de Taartbijbel. Lever uw taart in bij de marktkraam van Oranjevereniging Wilhelmina op 11 juni tussen 15:00 en 15:30 uur. De uitslag is om 16:00 uur. In het centrum van de markt is er muziek en gelegenheid voor een hapje en een drankje, maar u kunt ook de overtocht over het watermatras over de visvijver wagen.

De markt is vanaf 10.00 uur gratis te bezoeken. De activiteiten eindigen rond 16.30 uur.

Afbeelding

Uit de krant