File voor de milieustraat tijdens de eerste lockdownperiode. | Foto: RD
File voor de milieustraat tijdens de eerste lockdownperiode. | Foto: RD Foto: RD

Milieustraat ook donderdagavond open

Algemeen

De gezamenlijk milieustraat van de gemeenten Katwijk en Noordwijk op bedrijventerrein ’t Heen gaat tussen 1 april en 1 oktober ook op donderdagavond open. Dat heeft het college van burgmeester en wethouders vorige week besloten. Die avondopenstelling volgt op twee proeven met die avondopenstelling vorig jaar en dit jaar. 

Aanvankelijk was die avondopenstelling het gevolg van grote drukte tijdens de eerste lock down, toen veel inwoners het toen blijkbaar tijd vonden om het huis eens flink op te ruimen of te klussen. Er stonden toen lange wachtrijen voor de milieustraat, vooral in het weekend.

Om die drukte te spreiden werd besloten om ook op donderdagavond open te gaan tussen 18.30 en 20.30 uur. Dat was een succes, terwijl daar niet heel veel ruchtbaarheid aan werd gegeven. 

Dit jaar werd de proef herhaald, maar nu werd daar wel via de lokale media en social media aandacht aan geschonken. Bleef het bezoek vorig jaar nog steden op gemiddeld vijftien bezoekers per uur; dit jaar steeg dat naar gemiddeld 28 bezoekers per uur, bijna een verdubbeling. Voor het college is dat reden om openstelling op donderdagavond tot definitief te bestempelen, maar alleen tussen 1 april en 1 oktober. Naarmate het donkerder wordt, loopt namelijk ook het bezoekersaantal terug. 

Bovendien komt ook de veiligheid van de medewerkers in geding met het vallen van de avondschemer. Dat komt door de lichtvoorziening, die bij sommige containers onvoldoende of in z’n geheel ontbreekt. Ook kunnen medewerkers minder toezicht houden op welk afval in welke bak verdwijnt. Dat kan leiden tot ongewenste vervuiling. Door de avondopenstelling van april tot en met september is toezicht beter verzekerd.

Dat de avondopenstelling op prijs wordt gesteld, hebben de medewerkers van de milieustraat aan de regelmatige complimenten kunnen merken. Die bezoekers lieten weten blij te zijn dat ze niet op zaterdag in de rij hoeven te staan. Ook viel op dat er op donderdagavond veel tuinafval werd gebracht. In de lente en zomer wordt veel in de tuin gewerkt en dat afval wordt door de week afgevoerd, wordt geconstateerd.

Uit de krant