Twee van de 'geheime' datakabels zijn vorige week vrijdag en zaterdag weggehaald. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Twee van de 'geheime' datakabels zijn vorige week vrijdag en zaterdag weggehaald. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

‘Geheime’ datakabels verwijderd

Algemeen

Op het noordstrand van Katwijk komt een aantal datakabels vanuit zee het land binnen. Belangrijke ‘geheime’ datakabels die Engeland en de Verenigde Staten met Europa verbinden, zo bleek ruim tien jaar geleden, nadat WikiLeaks daarover had gepubliceerd. Het televisieprogramma EenVandaag rukte toen uit met een cameraploeg om toenmalig burgemeester Jos Wienen eens flink aan de tand te voelen, want Katwijk was mogelijk doelwit voor een terroristische aanslag.


Video: Marc Wonnink.

De gemeente en oud-burgemeester reageerden laconiek. Ze wisten er van; niets geheimzinnigs aan, want ze hadden de aanlegvergunningen ervoor afgegeven. Nu, ruim tien jaar later hebben twee van die datakabels hun beste tijd gehad. Die zijn inmiddels verouderd en worden vervangen door nieuwe. Het van oorsprong Katwijkse bedrijf HSM trok afgelopen vrijdag en zaterdag de twee kabels deels onder het zand vandaan. Er werd zo’n vierhonderd meter kabel verwijderd, voor het grootste deel uit zee en zo’n honderd meter onder het strand vandaan. Daarvoor moest diep worden gegraven en werden meerdere kranen ingezet. De Katwijkse HSM-directeur liet die kans niet schieten en bediende zelf een van de kranen.

Uit de krant