Met goed stucwerk kun je veel oneffenheden wegwerken.
Met goed stucwerk kun je veel oneffenheden wegwerken. Foto: PR

Hoe kun je je plafond afwerken?

Algemeen

Het is maar al te gemakkelijk om een laagje witte verf op je plafond te smeren en het als klaar te beschouwen. Maar om een kamer echt bij elkaar te brengen, moet deze stijlvol worden afgewerkt en een gestructureerd effect op het plafond is een geweldige manier om impact aan je inrichting toe te voegen. Nog een pluspunt? Gestructureerde plafonds camoufleren perfect onvolkomenheden zoals scheuren of tekenen van waterschade.

Je kunt hiervoor stukadoren inhuren, maar het is ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het afwerken van de plafonds in je woning. Hierbij kies je voor een van de onderstaande afwerkingen. 

Stucwerk 

Om het uiterlijk van stucwerk na te bootsen, heb je een vochtige spons of doek nodig, evenals een breed samengesteld mes of, als je om esthetische redenen een dikkere dan gemiddelde consistentie hebt gekozen, een troffel. Werk aan een klein gedeelte tegelijk, breng het mengsel aan op het plafond en dep vervolgens een vochtige spons of doek in een herhalende beweging in je werk om de gewenste textuur te creëren. Herhaal dit proces door de kamer, één sectie per keer, en zorg ervoor dat het patroon niet te uniform wordt. Zo lijkt het dus net op plafonds stucen. 

Artistiek

Echt gevorderde doe-het-zelvers willen misschien extra karakter toevoegen door een rozenmedaillon in Victoriaanse stijl rond een centrale verlichtingsarmatuur of plafondventilator te maken. Dit dramatische effect wordt bereikt door gipsplaatmodder en een reeks textuurkammen te gebruiken. Werk in concentrische cirkels en gebruik de kammen om gipsplaatmodder (zonder verf) aan te brengen in dikke, gelijkmatige decoratieve strepen om het uiterlijk van gips na te bootsen. Als het helemaal droog is, schilder je het hele plafond. Houd er rekening mee dat dit project een vaste hand en een solide gevoel voor ontwerp vereist, dus bestudeer het proces voordat je het een kans geeft.

Subtiel

Breng een voorgemengd structuurproduct aan zoals je normaal gesproken op verf zou aanbrengen. Snijd eerst de randen in met een penseel. Gebruik dan een verlengde roller en verfbak en zorg ervoor dat je roller zo dicht mogelijk bij de randen komt. Gebruik een speciale roller met een eigen textuur om de look iets te versterken. Wees niet bang om te experimenteren! Immers, als het eerste resultaat je niet bevalt, kun je altijd nog schakelen en nog een laag aanbrengen zodat je het eerste experiment niet meer kunt zien op je plafond.

Popcorn

Als je van deze retro-look houdt, die je wellicht ook kunt creëren op renovliesbehang, moet je een gipsplaattextuurspuit kopen of huren. Koop voldoende lichtgewicht plastic zeilen om je muren te beschermen tegen rondvliegende deeltjes, bevestig het aan de omtrek van de kamer met schilderstape en bedek de muren als een gordijn op de vloer helemaal rondom. Kies, voordat je gaat spuiten, de instelling van het mondstuk en de luchtdruk die overeenkomt met het gewenste resultaat en volg de instructies terwijl je de spuit over het plafond beweegt. Nogmaals, laat je toepassing er zo willekeurig mogelijk uitzien in plaats van te streven naar een perfect patroon. 

Uit de krant

Uit de krant