Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Parket is er in vele kleuren en uitvoeringen.</p>

Parket is er in vele kleuren en uitvoeringen.

(Foto:PR)

Hoe moet je laminaat op maat snijden?

Laminaat leggen is een prima klus en voor iedereen goed te doen, als elke kamer gewoon vierkant zou zijn en precies even lang en even breed als de planken zijn. Maar helaas, dat is vaak niet het geval. Daarom moet laminaat altijd op maat gesneden worden. Hoe je dat het beste doet, dat leest je in dit blog.

Goede kwaliteit laminaat

Ten eerste is het zeer belangrijk om laminaat te hebben van goede kwaliteit. Zo voorkom je onnodige schade bij het snijden, knippen of zagen van laminaat. Je wilt namelijk voorkomen dat laminaat in tweeën splijt als je er mee bezig gaat. Het laminaat moet sterk zijn om bewerkingen aan te kunnen. Daarnaast speelt natuurlijk ook de kwaliteit van de zaag, knip of van het snijapparaat. Als de zaag zelf, het knipapparaat of het mes van het snijapparaat niet goed is, of bot, dan kan er schade aan de laminaat plank ontstaan. Let hier dus goed op! Voor laminaat van goede kwaliteit, kun je het beste terecht bij een speciaalzaak.

Snijden of knippen

Je kunt als het doe-het-zelver het beste laminaat knippen of snijden. Een laminaatsnijder is namelijk speciaal gemaakt voor het snijden van laminaat. Je kunt het gewoon in dezelfde ruimte doen als waar je het pakket met laminaat hebt liggen. Dat scheelt een hoop heen en weer gesjouw en dus ook tijd! Je kunt natuurlijk ook laminaat zagen, als je geen knipper of snijder in huis hebt. Doe dit dan wel buiten of in een schuur, want daar komen stof en houtsnippers vanaf. Als je zaagt, snijdt of knipt, is het raadzaam om de decoratielaag, de mooie kant, naar boven te leggen om splinteren te voorkomen.

Tools huren of lenen

Het is dus erg belangrijk om de juiste tools in huis te halen. Of dat nu knippen, snijden of zagen is. Voor het zagen is een decoupeerzaag of een cirkelzaag raadzaam met een fijne tand, om ook zo fijn mogelijk te kunnen zagen. Daarnaast moet je ook een bouwpotlood hebben en een liniaal om af te tekenen. Voor langs deurposten zijn er handige profielmallen. De meeste tools zijn te koop of te huur bij een bouwmarkt en anders bij een goede buur of iemand die vaker laminaat heeft gelegd te leen.

Plinten verhullen enige oneffenheden van zagen, snijden of knippen

Plinten verhullen de eindjes van de laminaatplanken, dus er hoeft niet perfect gezaagd of gesneden te worden. Het is raadzaam om plinten bij dezelfde speciaalzaak aan te schaffen als waar je laminaat hebt gekocht. Zo weet je zeker dat je de plint hebt die ook bij laminaat past en niet dat het in kleur of nerf verschilt. Een speciaalzaak waar je goed slaagt voor laminaat en plinten is bijvoorbeeld Bebo Parket, de grootste laminaat aanbieder van Nederland.