Het is een prettige plek voor de wijk. | Foto: Piet van Kampen.
Het is een prettige plek voor de wijk. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Informatiebord bij fundament molen De Vlinder onthuld

Algemeen

Ooit stond er molen De Vlinder waar graan werd gemalen. Nu is het in de nieuwbouwwijk De Horn een plekje waar mensen even kunnen genieten van de ruimte en rust. Vorige week donderdag onthulde wethouder Adger van Helden er ter plekke een bord waarop de historie van de voormalige molen wordt beschreven.

Door Piet van Kampen

‘Het is een prettige plek voor de wijk’, zo betitelde de wethouder de plaats waar boven de oude fundering van de molen een cirkelvormige ‘rustplaats’ is gecreëerd. Hier kunnen de bewoners even rustig een luchtje scheppen. Bij mooi weer genieten van de bootjes die op het Oegstgeesterkanaal langs komen varen. Of gewoon een gezellig babbeltje met elkaar maken.

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van dit historische plekje?
Op het informatiebord kan men zich vergewissen van hoe het hier vroeger was. In het woord dat Van Helden tot de aanwezigen sprak lichtte hij al een tipje van de (geschiedenis)sluier op. ‘De molen is in 1646 gebouwd en was een molen op houten palen. In 1725 werd hij verbouwd en is in 1935 afgebroken. Het waren dus twee verschillende molens die hier op deze historische plek hebben gestaan. Archeologen hebben de resten van het fundament opgegraven. In het fundament van de eerste molen zouden nog moppen van de Abdij van Rijnsburg hebben gestaan’.

Stille getuigen
In de ronding van de nieuwe ‘plek des ontmoeting’ zijn de betonnen randen geschikt om op te zitten. Er is een gat open gelaten waarin de stenen van de oude fundering nog zichtbaar zijn. In het midden ligt er een brok van de molensteen. Het zijn de stille getuigen uit vervlogen tijden die met het creëren van deze ontmoetingsplek weer herinneren aan wat ooit eens was.

Uit de krant