Logo allesoverkatwijk.nl
De watersportondernemingen willen in het hoogseizoen doorvaart houden onder de Koningin Julianabrug. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De watersportondernemingen willen in het hoogseizoen doorvaart houden onder de Koningin Julianabrug. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Watersport: 'Julianabrug pas na vakantie op de schop'

De Koningin Julianabrug gaat dit jaar op de schop. Dat is nodig, zodat de snelle bussen van R-net er vanaf december overheen kunnen rijden. Er komen twee keer twee rijbanen en een dubbelzijdig fiets- en voetpad aan de oostkant van de brug. Aan de westkant komt alleen een voetpad.

De werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug heeft grote gevolgen voor het verkeer in en naar Katwijk aan Zee. Gemeente en aannemer zijn daarover in gesprek met diverse partijen en ondernemingen. Dat ging dan vooral over auto's, fietsers en voetgangers. Het vaarverkeer, toch goed voor duizenden onderdoorpassages per jaar, was een beetje uit het zicht geraakt.

Het plan was om in juli met de werkzaamheden aan de brug te beginnen, maar daar zitten de watersportondernemingen niet echt op te wachten. Dan begint voor bijvoorbeeld de Katwijkse jachthaven, de Katwijker Motor met haar 'Wilhelmina', de rondvaartboten van rederij van Hulst en de watertaxi's van de Leidse Rederij het hoogseizoen en niemand zit er dan op te wachten dat het vaarverkeer wordt gestremd.

Afgelopen maandagavond werd op het gemeentehuis overleg gevoerd met een aantal watersportondernemingen. Die hebben er nadrukkelijk op aangedrongen om de werkzaamheden aan de brug niet eerder te beginnen dan in september, dus na de vakantie.

Havenmeester Evelyne Zwart van de jachthaven heeft er na het overleg een goed gevoel over. Zij vond het een constructief gesprek en heeft er 'alle vertrouwen in' dat het gesprek leidt tot een acceptabele uitkomst. Zwart ontvangt jaarlijks in de zomermaanden zo'n 10.000 vaartoeristen in haar jachthaven.

De binnenvaartschuit 'Wilhelmina' van de Katwijker Motor vaart in de zomermaanden ook zo'n drie keer per week uit met gasten en toeristen aan boord. 'Als de doorvaart onder de Julianabrug dicht gaat in de zomermaanden, kun je spreken van een groot drama', aldus voorzitter IJs Plug. 'Alles wat je de afgelopen jaren hebt opgebouwd, wordt in een zomer weer afgebroken. Je kunt spreken van een enorme imagoschade.'